MESIĆ EKSKLUZIVNO ZA HAYAT: BEOGRAD I ZAGREB PODRŽAVAJU DODIKA I ČOVIĆA KAO NAJVEĆE RAZBIJAČE BIH!

Gost današnje emisije Dobar dan BiH bio je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i istinski prijatelj naše zemlje – Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Mesić, zahvaljujući bogatom znanju i iskustvu koje ima, s lakoćom secira krupne probleme s kojima se svi susrećemo, bez pardona upire prstom u krivce, ali i zna šta bi morali biti izlazi za mirniju luku svima na Balkanu.

Mi se u Bosni i Hercegovini Mesiću uvijek obradujemo. Da je drag gost, dokazuje i jučerašnje priznanje, izabran je za počasnog člana Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku gostovanja u emisiji Dobar dan BiH, Mesić je istakao da se u Bosni i Hercegovini uvijek dobro osjeća, a vjerovatno zbog toga što je imao jednu prepoznatljivu politiku koja je uvijek bila principijelna.

 • To je značilo za ljude i u BiH i na drugim prostorima, nešto što je stvaralo jedan osjećaj prisnosti. Ako se držite principa, onda možete dugo izdržati u politici – naglasio je.
Hayat

DODIK I ČOVIĆ SU GLAVNI RAZBIJAČI BOSNE I HERCEGOVINE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih mjeseci, zbog stanja na političkoj sceni, neki sivi oblaci su se nadvili nad Bosnom, kod ljudi je probuđen strah koji su i ranije osjećali. Blokirane se državne institucije. Bivši predsjednik Republike Hrvatske kaže da je za svaku zemlju veliki problem ako su institucije blokirane.

 • Bio sam posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije, i kada sam došao u Beograd rekao sam da ću biti zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije u tom modelu, jer ako je sve bilo blokirano taj model nije mogao izdržati i trebao je novi politički dogovor. U BiH nije dovoljan samo novi politički dogovor među strankama, među institucijama u BiH, potreban je jedan dogovor u širem prostoru, prije svega u Evropi, ali potreban je i jedan dogovor sa Hrvatskom i Srbijom, jer ono što radi oficijelna Hrvatska sigurno ne pomaže da se institucije ovdje dogovaraju i da rade svoj posao. Naime, Hrvatska priznaje svakako integritet BiH, priznaje institucije, ali u svemu podržava Dragana Čovića koji je razbijač Bosne i Hercegovine. S druge strane, Srbija priznaje BiH u njenim granicama, ali u svemu podržava Milorada Dodika koji je glavni razbijač BiH. Koja je to politika? Dakle, treba Beograd mijenjati odnos prema BiH i Zagreb treba mijenjati odnos prema BiH, onda će se ovdje stvari brže razvijati u pozitivnom smislu.

HDZ DOBRIM DIJELOM RAZARA INSTITUCIJE BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je prokomentarisao i izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao „možemo misliti šta hoćemo ali nećete slomiti RS“.

 • U moje vrijeme imali smo dobar odnos prema BiH, moja prva posjeta je bila u BiH jer sam smatrao da smo mi prije svega žrtve jedne brutalne agresije i da mi moramo između sebe surađivati. Međutim, poslije mene se dosta toga promijenilo, ne na bolje, tako da su se odnosi sve više zaoštravali do ovoga, da predsjednik Hrvatske zaobilazi Predsjedništvo BiH. Teško je tu biti racionalan jer svako onaj ko želi dobre odnose sa svpojim susjednom, on mora priznati institucije koje ta država ima. BiH ima instituciju Predsjedništva koja je rezultat Dejtonskog sporazuma, ali i rezultat Ustava BiH koji kaže da se iz hrvatskog korpusa bira jedan, iz bošnjačkog korpusa jedan, a iz srpskog jedan ali u RS-u. Dakle, oni nisu predstavnici jedan Hrvata, drugi Bošnjaka, treći predstavnik Srba, oni su predstavnici Bosne i Hercegovine.
 • Ne može tamo u Beogradu primati predsjednik Srbije Dodika kao predstavnika Srba, on nije nikakav predstavnik Srba, niti može neko u Zagrebu primati Čovića kao predstavnika Hrvata, on je samo predsjednik jedne stranke koja makar sadašnjom politikom, dobrim dijelom razara institucije BiH. Beograd i Zagreb u zajednici sa Međunarodnom zajednicom, sa Evropskom unijom, jer BiH mora ući u EU i kao građanska država, dakle, ta Međunarodna zajednica mora pomoći da se dođe do jednog pomaka, do nekoliko koraka naprijed – smatra Mesić.

DODIK IDE MILOŠEVIĆEVIM STOPAMA

Milorad Dodik koristi svaku priliku da govori protiv države, u čijem Predsjedništvu sjedi. Štaviše, pokušava je rušiti. Prije nekoliko dana svjedočili smo i tome i nediplomatskom ponašanju pred predsjednikom Turske. Mesić naglašava da je Dodik došao voljom zapadanih saveznika, te da je on tada bio vrlo kritičan Slobodanu Miloševiću.

 • Međutim, on danas nastavlja Miloševićevu politiku na još jedan tvrđi način, time da on ne priznaje BiH, a sjedi u Predsjedništvu BiH. Međunarodna zajednica ima ovdje svoga predstavnika i Međunarodna zajednica mora njemu dati veće ovlasti da oni koji ne priznaju BiH ne mogu ostati u politici, kao u sportu, ne može neko igrati nogomet, a loptu hvatati rukom, mora izaći van iz igre, tako i ovdje u politici. Oni koji ne priznaju BiH oni mogu ići kud hoće, ali ne mogu voditi BiH.

DODIK ĆE PROMIJENITI POLITIKU KADA BEOGRAD PROMIJENI POLITIKU

 • Dodik treba da bude smijenjen ili da promijeni svoju politiku, a on može promijeniti politiku kad Beograd promijeni politiku. Beznačajan je Milorad Dodik, on je dosta težak čovjek u nekoliko smislova, ali on provodi ono što je beogradska politika. Ono što nisu uspjeli u ratu, oni žele sada u miru, dakle, ostvariti veliku Srbiju. To oni neće nikada priznati. Milošević nikada nije rekao da je on za veliku Srbiju, ali je avrao svijet, da se on bori za Jugoslaviju koju je razarao svim „arkanima“, zločincima i razbojnicima. On je tvrdio da su Srbi živjeli u jednoj državi, u Jugoslaviji, i da će ubuduće živjeti u jednoj državi, a to je značilo poziv Srbima u Hrvatskoj i poziv Srbima u BiH da donesu miraz Srbiji da bi svi Srbi živjeli u jednoj državi, teritorije treba dovesti Srbiji. Milošević je mislio da njega svijet neće prepoznati, svijet ga je prepoznao i na kraju je završio u Hagu.

U SRBIJI NIJE DOŠLO DO KATARZE

Posljednjih mjeseci probuđena je sintagma, ali i politički cilj – „Srpski svijet“. Iako se umotava u različite celofone, mnogi govore da je to samo nova forma „Velike Srbije“. Mesić ističe da je očito da se ta politika nastavlja na jedan prepoznatljiv način.

 • Tu imate ministra Vulina, imate premijera, puno tih glasnogovornika Vlade u Beogradu, dakle, svi oni se na određeni način legitimiraju šta oni žele, ali osnovno je, oni žele da se proširi Srbija i to je cilj tih snaga. Zašto? Zato što Srbija nije provela ono što je provela Njemačka poslije Drugog svjetskog rata, Nijemci su krenuli za Adolfom Hitlerom, to su bili ciljevi koji nisu bili ostvarivi jer su dobili cijeli svijet protiv sebe. Ali, Nijemci su doživjeli katarzu, shvatili su da je to donijelo štetu svima i njemačkom narodu. Njemačka danas prednjači među zemljama koje su demokratske, koje razvijaju demokratiju, dakle Njemačka se odrekloa svega onoga što je Hitler zastupao. Šta se dogodilo u Srbiji? U Srbiji nije došlo do katarze, oni nisu optužili Miloševića zato što je ušao u rat, zato što je vodio osvajačke ratove, nego zato što nije uspio u ratu. Sada bi bilo sasvim normalno da demokratske snage u Srbiji uz Međunarodnu podršku, promijene smijer svoje politike, da shvate da se BiH ne može podijeliti, da je Srbija takva kakva jest, da ona ne može biti veća, i na kraju mi moramo jedni s drugima surađivati – istakao je Mesić.

BiH MORA UĆI U EVROPSKU UNIJU

Dodik svakodnevno vrijeđa, naročito Bošnjake. Posljednji put ih je nazvao podanicima, konvertitima. Mesić je mišljenja da Milorada Dodika nisu dovoljno zaustavile međunarodne intitucije jer je svijet zaokupljen drugim temama.

 • Ipak, smatram da će i BiH doći na red, jer BiH mora ući u EU, ona mora prihvatiti pravila koja vrijede u EU, mora ispuniti standarde, ali EU to mora pomoći. Zašto? Sadašnje članice Evropske unije su već malo umorne od proširivanja, a BiH i zemlje koje nisu ušle, one su umorne od čekanja. Prema tome, to se može jedino promijeniti da se ubrza ulazak u EU. Nadam se da će to shvatiti i današnja Evropa i oni koji vode Evropu, iako Evropa moramo priznati nema one lidere koje je nekada imala, to je više jedan činovnički pristup vođenju jedne unije jer Evropa mora riješiti neke svoje probleme da bi bila atraktivna. Mora riješiti monetarne probleme jer jedna uija mora imati usuglašenu monetarnu politiku, ali mora imati usuglašenu i fiskalnu politiku. To je uvjet za jedan klub koji se zove EU da bi mogao biti atraktivan i za one koji nisu ušli, da dobiju jedan novi poticaj za ulazak u Evropsku uniju – kazao je Mesić.

Dodaje da je Valentina Inzka dobro poznavao, te da je on imao dobre namjere.

 • Inzko je imao dosta pokušaja, ali s tim smanjenim ovlastima on je dosta i napravio, pogotovo zadnji njegov potez, a za novog predstavnika nadam se da će imati podršku svoje zemlje i da će imati podšrku EU. U tom smislu ja od njega očekujem malo više iskoraka koji će približavati BiH EU. Ovdje smo imali jedan slučaj izbora Želja Komšića za člana Predsjedništva BiH, to je bila jedna prilika za sve demokratske snage BiH, ne da se to kritizira kao što je na kraju ispalo, da Hrvati moraju birati Hrvata, da Srbi Srbina, Bošnjaci Bošnjaka, to bi značilo razlaz BiH, to bi bio prvi korak u razbijanju BiH. Koja je politička poruka mogla biti? Dolazi Komšić iz hrvatskog korpusa, ali za njega su glasali i drugi, i nacionalne manjine, i Srbi i Bošnjaci, a pošto Bošnjaka ima više, više su glasali Bošnjaci. Ali, to je prvi korak koji BiH pokazuje da želi imati građansku državu, da građani nisu glasali po svome vjerskom ili po nacionalnom opredjeljenju, nego po svome opredjeljenju za projekt kojeg nudi Željko Komšić. U tom slučaju i drugi bi odnos bio Hrvatske prema Komšiću, ali drugi odnos bi bio i Međunarodne zajednice prema i Željku Komšiću i prema BiH – smatra Mesić.
Hayat

ONI MORAJU IZGUBITI ILUZIJU O PODIJELI BiH!

Kada je riječ o viđenju raspleta u regionu u narednim godima, šta su izlazi i rješenja, Mesić naglašava da rasplet, prije svega, vidi u jednom drugom pristupu Beograda i Zagreba Bosni i Hercegovini.

 • Kad budu shvatili da od Miloševićevog i Tuđmanovog dogovora o razbijanju Bosne nema ništa, jer u Karađorđevu je dogovoreno da Hrvatska dobije banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać, sad vam je jasno zašto su Cazin, Kladuša i Bihać proglašeni autonomnim oblastima, tu su bile te igre, i od tog dogovora svakkao nije bilo ništa, ali ima onih koji misle da se ti dogovori mogu ostvariti. Oni moraju izgubiti tu iluziju da se Bosna može podijeliti. Bosna je bila jedan entitet za vrijeme bosanskih kraljeva, Bosna je bila jedan entitet za vrijeme turske vladavine, za vrijeme austrijske vladavine, za vrijeme Jugoslavije, dakle Bosna je uvijek bila jedan entitet – naglasio je Mesić.

POLITIKE KAO CIVILIZACIJSKE SRAMOTE

Dodaje da je ovo rezultat jedne brutalne agresije i etničkog čišćenja, ali, da bi se prevladala ta barijera, prije svega Hrvatska i Srbija moraju slati “druge valove” u BiH.

 • Nepodržavati jednog notornog Dragana Čovića ili još notornijeg Milorada Dodika, podržavati ih u njihovim nakaradnim politikama koje su prije svega civilizacijska sramota, da neko sjedi u Predsjedništvu BiH, a da kaže da ne priznaje BiH, pa to je sramotno, ali nažalost, to se događa – zaključio je Stjepan Mesić, gostujući u emisiji Dobar dan BiH.

(Ismar Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DEPPU NAVODNO PONUDILI 300 MILIONA DOLARA DA SE VRATI U ULOGU...

0
Johnny Depp je potvrdio da se neće vratiti u Pirate s Kariba. Njegov glasnogovornik demantirao je glasine da će se glumac vratiti u ulogu Jacka Sparrowa te je naveo da su glasine o Deppovu povratku u franšizu izmišljene.