Vesela nana porijeklom iz sela Dujmovića rano se udala u Dejčiće sa svega 20 godina.
- Najviše pijem čubru, kod nan nema korone. Malo sam zbunjena, ne znam šta bih rekla, nisam nikada bila pred kamerama – kroz smijeh poručuje vesela nana.
Najveća podrška su joj sinovi i unuci, a ponosna je i pranana.
- Živim sama, ali sin mi dođe često, živi u blizini, a drugi je na spratu. Imam 78 godina i još uvijek sam pokretna, jutros me sin vodio u ambulantu, čekala sam ga tu na putu. Pomažu mi i unuci, a postala sam pranana divne djevojčice Dalal.
Kaže kako ne propušta Hayatove kulinarske emisije.
- Gledam vaše emisije redovno, a kako te samo lijepo one curice slušaju kada kuhate. Pratim te u stopu – opisuje nana.
Tokom zime se slabo kreće, ali mnogo kuha.
- Zimi ne idem nigdje, po kući uglavnom provodim vrijeme, kuham pite – kaže nam nana.
Njen sin sa unukom i suprugom proizvodi prirodne čajeve. Kako kažu, beru ih na Bjelašnici, Igmanu i Treskavici u periodu od maja do avgusta.
- Islandski lišaj koji je najrjeđi najčešće nalazimo na Visočici, bere se sa zemlje, nakon čega slijedi čišćenje viška trave. Obično sve čajave beremo cijelo ljeto. Idealno vrijeme da čaj odstoji u vodi i pusti prirodne sastojke iznosi od 10 do 15 minuta – pojašnjava unuk, koji je inače zadužen za marketing.
(Mirza Imamović)
Video pogledajte OVDJE