7 SAVJETA KAKO DA ODABERETE ZRELU I SLATKU LUBENICU: OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI

Sezona je lubenica, a ono je mnogima omiljeno voće s obzirom da najviše osvežava tokom ljetnjih dana.

Ipak, treba znati kako odabrati pravu lubenicu koja je zrela i slatka, a evo sedam savjeta koji će vam pomoći u odabiru.

Lubenica mora biti teška kako i izgleda

Kad podignete lubenicu, onda ne sme da bude prelagana – mora da bude one težine kako ste očekivali ili čak teža. Iako se ovo čini kao neodređen savjet, znat ćete na šta mislimo kad je podignete.

Trag od stajanja mora biti žut

Na lubenici nađite bijelu ili žutu mrlju – to je mjesto na kom je lubenica ležala na zemlji. Ovaj trag mora da bude tamno žute ili narandžaste boje. Ako je mrlja bijele ili svjetle boje, lubenica nije dozrela.

Nađite okruglu lubenicu

Okrugle lubenice su slađe i ukusnije, dok su ovalne lubenice češće vodenaste.

Gledajte ima li smeđih tragova

Većina ljudi bi napravila upravo suprotno i uzela lubenicu koja nema smeđih, mrežastih tragova po sebi. Međutim, što više takvih tragova lubenica ima, to su joj više puta pčele došle na dio za oprašivanje. Što je biljka više puta oprašena, to je slađa.

Nađite ostatak stabljike

Ostatak stabljike na lubenici mora da bude smeđe boje – ako je zelen, znači da je lubenica nezrela.

Kucnite po lubenici

Sigurno ste viđali ljude u prodavnici i na pijaci koji kucaju po lubenicama i možda ste ih gledali kao čudake – ali to je pouzdana metoda odabira isto koliko i ove prije navedene. Pokucajte po donjem djelu lubenice – ako je zvuk dublji i šuplji, znači da je lubenica sazrela. Nezrele ili prezrele lubenice će zvučati tupo.

Gledajte boju lubenice

Lubenica mora da ima konzistentan uzorak s izraženim bojama – zelene linije moraju da budu tamno zelene, dok blede linije moraju da budu kremasto žute boje. Vjerovatno će vas podsvesno privući sjajne lubenice, ali ako se presijavaju, znači da su vjerovatno nedozrele.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE