Ipak, treba znati kako odabrati pravu lubenicu koja je zrela i slatka, a evo sedam savjeta koji će vam pomoći u odabiru.
Lubenica mora biti teška kako i izgleda
Kad podignete lubenicu, onda ne sme da bude prelagana – mora da bude one težine kako ste očekivali ili čak teža. Iako se ovo čini kao neodređen savjet, znat ćete na šta mislimo kad je podignete.
Trag od stajanja mora biti žut
Na lubenici nađite bijelu ili žutu mrlju – to je mjesto na kom je lubenica ležala na zemlji. Ovaj trag mora da bude tamno žute ili narandžaste boje. Ako je mrlja bijele ili svjetle boje, lubenica nije dozrela.
Nađite okruglu lubenicu
Okrugle lubenice su slađe i ukusnije, dok su ovalne lubenice češće vodenaste.
Gledajte ima li smeđih tragova
Većina ljudi bi napravila upravo suprotno i uzela lubenicu koja nema smeđih, mrežastih tragova po sebi. Međutim, što više takvih tragova lubenica ima, to su joj više puta pčele došle na dio za oprašivanje. Što je biljka više puta oprašena, to je slađa.
Nađite ostatak stabljike
Ostatak stabljike na lubenici mora da bude smeđe boje – ako je zelen, znači da je lubenica nezrela.
Kucnite po lubenici
Sigurno ste viđali ljude u prodavnici i na pijaci koji kucaju po lubenicama i možda ste ih gledali kao čudake – ali to je pouzdana metoda odabira isto koliko i ove prije navedene. Pokucajte po donjem djelu lubenice – ako je zvuk dublji i šuplji, znači da je lubenica sazrela. Nezrele ili prezrele lubenice će zvučati tupo.
Gledajte boju lubenice
Lubenica mora da ima konzistentan uzorak s izraženim bojama – zelene linije moraju da budu tamno zelene, dok blede linije moraju da budu kremasto žute boje. Vjerovatno će vas podsvesno privući sjajne lubenice, ali ako se presijavaju, znači da su vjerovatno nedozrele.