UHAPŠEN POZNATI HIRURG: ON I NJEGOV TIM IZMIŠLJALI POVREDE I GODINAMA MULJALI OSIGURANJA

Poznati hrvatski hirurg pulske Opće bolnice Rajko Ćelović uhićen je u petak ujutro na svome radnom mjestu. Po njega su oko 9 sati, potvrdili su i zaposlenici bolnice, došli policajci u odorama s fantomkama na licu i odveli ga.

Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije potvrdila je uhićenje jedne osobe, ne navodeći njegov identitet.

Nastavak je to istrage o muljanju s osiguranjima koja se „zakotrljala“ još krajem 2019. godine. Slučajem se najprije bavilo pulsko Općinsko državno tužilaštvo. Tada je, prije više od godinu dana, uhićen medicinski tehničar pulske bolnice Josip Penić koji je jedini završio u pritvoru.

Penića se sumnjičilo da je u rasponu od 2012. do 2019. U bolničkom sustavu „BIS“ krivotvorio najmanje 200 liječničkih nalaza. Ti nalazi imali su pečate nekolicine gotovo uvijek istih liječnika. Još je tada bilo jasno da to medicinski tehničar sa svojim stručnim znanjima nije mogao sam mijenjati liječničke nalaze od kojih su neki mijenjani s blažih dijagnoza u teže s izmišljenim ozljedama koje su poslije teško dokazive.

Navodno, Penić je pred istražiteljima, o čemu postoje i video-zapisi, početkom oktobra 2019. priznao da je „ušao u posao“ s muljanjem osiguranja i da ga je u posao uveo Nevio Aflić iz Rovinja. Za svoj dio posla  Aflić ga je u početku nagrađivao bocom vina, čokoladom ili sa stotinjak kuna. Medicinski tehničar je istražiteljima ukazao kako ta kriminalna hobotnica funkcionira. Istražitelji su još tada ispred sebe imali imena pojedinih posrednika, zaposlenika osiguravajućih kuća s područja Istre, poznatih liječnička pulske bolnice, odvjetnika i  pomagača, piše 24sata.hr.

Odmah se uvidjelo da se radi o kriminalnoj organizaciji koja na uhodan način godinama na perfidan način uz krivotvorenu dokumentaciju izvlači novac od osiguravajući društava. Zaposlenici osiguravajući kuća s kojima smo još tada razgovarali kažu da su nemoćni i da te lopove gotovo niko i ne dira uz opasku da mnogima od njih osiguravajuće kuće godinama služe kao bankomat.

Medicinski tehničar Penić je nakon nekog vremena pušten iz pritvora i vraćen na posao. Niko od „jačih“ aktera ove kriminalne hobotnice mjesecima nije bio ni „okrznut“ istragom. Govorkalo se o sklanjanju i „peglanju“ dokaza. Kada se uvidjelo da tu „ima nečega“ slučaj je nakon više od godinu dana od pulskog državnog tužilaštvo preuzeo riječki USKOK-u kada kreće nova istraga.

Nevio Aflić iz Rovinja koji je u najnovijoj USKOK-ovoj istrazi od prije nekoliko nad 30-ak ljudi označen kao prvi okrivljenik zločinačkog udruženja koje je godinama varalo osiguravajuća društva uhićen je lani u studenom i još je iza rešetaka pulskog zatvora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ PISAO SVIM MINISTRIMA VANJSKIH POSLOVA ZEMALJA UN-A

0
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio je pisma ministrima vanjskih poslova svih država članica Ujedinjenih nacija u kojem je zatražio podršku za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.