PILETINI NIKAKO NE SMIJETE DA RADITE OVO: RIZIKUJETE SVOJE ZDRAVLJE

Bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu.

Mnogi piletinu prije pečenja detaljno peru vodom vjerujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odjeći.

Unsplash

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje.

Premda jesu upravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.

Unsplash

Minimalna temperatura kuhane piletine treba biti 165 Celzijuspvih stepeni. Čak su i profesionalni kuhari podijeljeni po ovom pitanju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VLADA FBIH DALA SAGLASNOST ZA USKLAĐIVANJE VRIJEDNOSTI OPĆEG BODA

0
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela odluku kojom se daje saglasnost za usklađivanju vrijednosti općeg boda za 2024. godinu, u skladu sa članom 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 13,6 posto, te iznosi 20,74 KM.