ADIL OSMANOVIĆ O SJEDNICI NSRS: VRIJEME JE ZA KONKRETNE KORAKE, ULAZIMO U ANARHIJU

Adil Osmanović iz Kluba SDA u Parlamentu BiH kazao je kako je današnja sjednica Narodne skupštine RS-a na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o entitetskom VSTV i nepokretnoj imovini, najgrublji nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum.

  • Ono što očekujemo je da visoki predstavnik s riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, visoki predstavnik sankcioniše sve koji rade na urušavanju Dejtona – rekao je Osmanović.

Naveo je kako je Klub SDA pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH ocjenu ustavnosti do sada donešenih zaključaka i rezolucija koje je donijela NSRS, ada za Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS nisu jer nije stupio na snagu.

  • Želim istaći da su vlasti RS, 12 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH 2008. godine pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH oko donošenja Zakona o VSTV. Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 30.1.2009. godine potvrdio da je zakon o VSTV BiH usaglašen s Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavni osnov, a to je jasno označeno u ovoj odluci Ustavnog suda – rekao je Osmanović.

Poručio je da, “ukoliko izostane reakcija visokog predstavnika i međunarodne zajednice, ulazimo u anarhiju”.

  • Pokazuje se da oni koji nisu spremni da se pridržavaju Ustava mogu činiti sve kada je u pitanju ova država. To se ne smije dopustiti. Očekujemo reakciju međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH – rekao je Osmanović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.