ADVOKAT NAKIĆ: KOMESAR SELIMOVIĆ JE NAVEO BROJNE NEISTINE

Nakon što smo danas objavili tekst pod naslovom „Neocijenjeni komesar Selimović brani kredibilitet OSA-e i njenog direktora“ , odnosno dijelove izvještaja o radu Nezavisnog odbora i detalje sa jedne od sjednica odbora na kojoj je komesar Uprave policije Nusret Selimović spominjao uglednog advokata Alena Nakića, tražili smo komentar od gospodina Nakića .

Pročitajte kako je komesar govorio na navedenoj sjednici Nezavisnog odbora.

Odogovor advokata Alena Nakića prenosimo u cijelosti.

HAYAT d.o.o. Sarajevo

ul. Jošanička br. 55

Vogošća-Sarajevo

n/r gospodina

Čustović Veldina

Urednik „Slučajeva X“

PREDMET: Odgovor na zahtjev za komentar u vezi sa tekstom objavljenim na portalu

                  www.hayat.ba, pod naslovom „Neocijenjeni komesar Selimović brani

                  kredibilitet OSA-e i njenog direktora“ od 08.04.2021. godine

                Poštovani gospodine Čustoviću,

                Ad.1. Prije svega koristim priliku da Vam se najljubaznije zahvalim što ste me kontaktirali i tražili moj komentar, glede očitovanja Policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, koja se tiču moje malenkosti, a koja su sadržana u Vašem tekstu objavljenom na portalu www.hayat.ba, pod naslovom „Neocijenjeni komesar Selimović brani kredibilitet OSA-e i njenog direktora“ od 08.04.2021. godine.

Ad.1.1. Naime, iz samog teksta u kojem ste postupajući krajnje profesionalno „zatamnili“ moj identitet, proizlazi da taj dio teksta crpite iz Izvještaja o radu Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo za period septembar 2020. godine do februar 2021. godine od marta 2021. godine, koji je podnesen na razmatranje Skupštini Kantona Sarajevo (strana 7. istog).

Ad.1.2. S tim u vezi, a obzirom da su u navedenom izvještaju, kao očitovanja Policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, gospodina Selimović Nusreta, navedene brojne neistine koje se tiču moje malenkosti, te mog profofesionalnog angažmana u postupku zaštite i ostvarivanja prava policijskih službenika Gagula Safeta, Bajrić Elvira i Muslim Senada,  to koristim prigodu da ovim putem informiram, kako javnost, tako i zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, koji će razmatrati predmetni izvještaj.

Ad.2. U tom smislu, a kada su u pitanju navodi uvaženog Policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, prema kojima sam zahtjev od 02.10.2020. godine podnio kako bih „diskreditirao rad OSA-e i njenog direktora“, ističem da takva očitovanja nisu ništa drugo do pokušaji difamiranja mog profsionalnog ugleda, te metaforički rečeno „dimna zavjesa“ sa ciljem da se prikrije koji su stvarni razlozi pozivanja uvaženog Policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo pred Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo.

Ad.3. Pojašnjenja radi, dana 02.10.2021. godine, a nakon što sam došao u pritežanje Zapisnika Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo od 18.03.2020. godine, u kojem se navodi da je na toj sjednici Nezavisnog odbora, a glede statusa mojih (ranije pomenutih) mandanta, Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo izravno kontaktiran od strane članova tog Odbora, te da je u toj komunikaciji sa Odborom, izjavio da je povodom mojih mandanata kontaktiran od strane gospodina Mehmedagić Osmana, inače direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te da mu je isti u toj komunikaciji priopćio da su se okolnosti, glede mojih mandanata, a koje se tiču razloga eventualnih sigurnosnih smetnji na njihovoj strani, izmijenile, Policijskom komesaru podnio sam zahtjev, u kojem sam ga pitao:

a.)          da li ste povodom tako dobijene informacije od direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Vi lično ili nadležne službe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, sačinile službenu zabilješku ili drugi adekvatan pravni akt ?,

b.)          da li ste navedenu informaciju proslijedili Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo koje Vas in ultima linea zastupa u predmetnom parničnom postupku?,

c.)           te da li ste i ako jeste, koje radnje poduzeli na osnovu tako dobijenih informacija od strane direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH?.

Ad.4. Na predmetni zahtjev Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo odgovorio je svojim dopisom broj: 02/5-1-30-1-3939 od 06.10.2020.godine, koji mi je 12.10.2020. godine dostavljen putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, a u kojem dopisu Komesara (strana 2. prvi pasus), se navodi

ctt: „Napominjemo da uvidom u sadržinu Zapisnika Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo od 18.03.2020. godine, evidentno je da izjava policijskog komesara nije tačno i vjerodostojno navedena u pomenutom zapisniku,“ .

Ad.4.1. Nakon takovog očitovanja Policijskog komesara, dana 13.10.2020. godine obratio sam se dopisom Nezavisnom odboru Skupštine Kantona Sarajevo, a u kojem sam ga, obzirom na pomenute navode iz dopisa Policijskog komesara od 06.10.2020. godine, pitao

                ctt: „Da li su tvrdnje iz dopisa Policijskog komesara Kantona Sarajevo tačne, te da li ste u predmetni Zapisnik unijeli netačnu sadržinu i s tim u vezi sačinili krivotvorenu službenu ispravu?.

                Ad.4.2. Na moj pomenuti dopis, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo, odgovorio je svojim dopisom broj: 01-04-276-32/20 od 20.10.2020. godine, a u kojem je naveo da u cijelosti ostaje pri sadržaju predmetnog Zapisnika od 18.03.2020. godine.

                Ad.4.3. Posljedično tome, kod takvog stanja stvari očigledno je da su pokušaji moje difamacije pred članovima Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo, a koji su učinjeni od strane gospodina Selimovića, samo neuspjeli spin, sa ciljem da na nepodoban način pokuša umanjiti i/ili izbjeći vlastitu odgovornost zbog neistinosti tvrđenja iz citiranog dopisa od 06.10.2020. godine. Ovo stoga što samo istina, može biti postulat na kojem će počivati rad Policijskog komesara, a nikako fabriciranje neistina, što je učinjeno s njegove strane, u odnosu na moju malenkost.

Ad.5. Pojašnjenja radi, rad OSA-e BiH i njenog direktora apsolutno nije bio predmetom mojih obraćanja prema Policijskom komesaru MUP-a Kantona Sarajevo, pa s tim u vezi svrha mog obraćanja Policijskom komesaru, nije mogla biti namjera diskreditacije rada OSA-e BiH i njenog direktora.

Ad.5.1. Naime, takva tvrđenja ne samo da nisu tačna, nego nisu ni logički održiva. Ovo stoga što su upravo očitovanja direktora OSA-e BiH (što dokazuje i sadržina pomenutog Zapisnika od 18.03.2020. godine) koja se odnose na podatke glede nepostojanja sigurnosnih smetnji na strani mojih mandanata, bile osnovom za moje obraćanje Policijskom komesaru MUP-a Kantona Sarajevo. 

Ad.5.2. S druge strane, a kada je u pitanju rad OSA-e i njenog direktora, moram istaći da su isti u komunikaciji sa Sudom (u postupku koji vodim u ime mojih mandanata) iskazali potpunu kooperativnost i dostavili podatke koji su od Suda traženi, tako da i ta činjenica u potpunosti isključuje, osnovanost bilo kakvog tvrđenja o mojoj namjeri diskreditacije rada OSA-e BiH i njenog direktora. Ovo posebice kada se ima u vidu i u javnosti dato očitovanje OSA-e BiH da podaci koje dostavlja u postupku sigurnosne provjere, nisu obavezujući za organ u postupku izdavanja dozvole za pristup podacima određenog stepena tajnosti.

Ad.5.3. Na kraju, a kada su u pitanju očitovanja Policijskog komesara na koja se referiram ovim putem, ista bi najbolje oslikala jedna narodna poslovica koja kaže: „Ne divi se bjelini turbana, možda je sapun uzet’ na veresiju.“

U nadi da ćete ovaj komentar objaviti na Vašem portalu, gdje je objavljen i tekst u kojem se pominje moja malenkost, za Vaš trud i poduzimanje ostajem unaprijed zahvalan i bilježim se

Sa izuzetnim visokopoštovanjem

Advokat Nakić Alen

Iz komentara advokata Nakića, između ostalog može se zaključiti,   da se OSA očitovala da izvještaj nije obavezujući za rukovodioce koji donose konačnu odluku, niti je dokaz za donošenje odluke, već da se radi o mišljenju koje je trebao provjeriti rukovodilac i eventualno pronaći dokaze, te na osnovu provjerljivih dokaza, koji zahtjeva zakonska odredba donijeti konačnu odluku. Nejasno je i mišljenje komesara o tome da  jedan ugledni advokat pokušava diskredirati jednu državnu instituciju i njenog direktora. Stječe se dojam da se komesar pokušavao baviti analitičkom procjenom umjesto da se bavi svojim i kredibilitetom organa na čijem je čelu, za šta prima plaću od novca građana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE