ADŽIKA OD PARADAJZA: NAMAZ ZA ZIMNICU KOJI ĆETE OBOŽAVATI

Recept koji je prije dvije godine upisan na listu nematerijalne kulturne baštine Gruzije.

Sastojci:

5 kg paradajza, 500 g bijelog luka, 100 g ljutih papričica, 5 kašika soli.

Priprema:

Operite i isjeckajte paradajz. Operite papriku, uklonite peteljke, ali ostavite sjemenke. Oljuštite bijeli luk. Paradajz sameljite u mašini za mljevenje mesa, dodajte mu so, pa ostavite da stoji. Probajte, ako treba još posolite. Probajte tek kada se so otopi.

Zatim sameljite i bijeli luk i papriku i pomješajte sa paradajzom. Sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite na hladno i tamno mjesto sa ostalom zimnicom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.