AIDA PILAV ZVONI NA UZBUNU: PRIBLIŽAVAMO SE CRVENOJ ZONI NOVOOBOLJELIH OD KORONE

Epidemiološka situacija sa koronavirusom u BiH se usložnjava.

Sve veći broj oboljelih, ali i preminulih već nekoliko dana zabrinjava građane, ali i medicinske radnike.

Situacija ništa nije bolja ni u Kantonu Sarajevo

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav ističe da je stopa zaraženih znatno viša u odnosu na početak mjeseca septembra, sada se bližimo crvenoj zoni.

  • Na temelju epidemiološke situacije ćemo donositi odluke o mjerama na području KS. I dalje je najveći broj oboljelih od 19 – 65 godina, a najveći iz ove velike skupine je od 36-58. Najveći broj aktivnih oboljelih je u Općini Novi Grad Sarajevo.

COVID-19 je potvrđen i kod 19 prosvjetnih radnika, kazala je Pilav. S obzirom da smo već zagazili u predizbornu kampanju koja tek treba biti ozvaničena, to će biti veliki izazov za javno zdravstvo.

  • Vrlo interesantan podatak je da 40 posto novozaraženih ne može da dâ podatke o tome gdje se mogao potencijalno zaraziti. Šaljemo apel za naše sugrađane, da nam je jako značajan trenutak ukoliko možemo identificirati gdje se zaraza kao takva desila – rekla je Pilav.
  • Jedna od preporuka koja će vjerovatno biti, jeste smanjenje broja ljudi koji mogu biti u otvorenom i zatvorenom prostoru, ali o tome će se odlučivati – naglasila je Pilav.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju sve stanovnike Kantona Sarajevo da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju maske u zatvorenom, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti fizička distanca od dva metra.

(Faruk Durmišević)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

FUDBALSKI PETAK U BOSNI I HERCEGOVINI: SARAJEVO U TUZLI, ŽELJEZNIČAR I...

0
Petak je danas dan za fudbal. Zbog Uskrsa, u nedjelju neće biti utakmica Wwin lige Bosne i Hercegovine, pa je odlučeno da se po tri utakmice igraju u petak i subotu.