AIDA ZUKO SPREMNA ZA IZAZOVE U ‘ŠKOLI KUHANJA’: UŽIVAM U DEKORISANJU HRANE, ‘BJEŽIM’ OD MORSKIH PLODOVA

Mostarka Aida Zuko jedna je od učesnica najgledanijeg kulinarskog showa Hayat TV „Super recept – Škola kuhanja“.

Ova 32-godišnja Mostarka reći će nam da je njeno radno mjesto kuhinja jer je domaćica. Sigurna je da će kroz „Školu kuhanja“ usavršiti svoje kulinarske vještine, ali i da će na najbolji način pokazati zašto njeni najbliži i one koje je ugostila, baš vole njenu kuhinju.

Njen najbolji prijatelj u kuhinji je, našalila se Aida, pretis lonac.

A, ljubav prema kuhinji naslijedila je od svoje majke jer, kako kaže, „to je žena koja je cijeli svoj život posvetila svojoj porodici i koja se uvijek trudila za zdravu ishranu“.

Druga grupa takmičara u “Super receptu – Školi kuhanja” / Hayat

Palačinke sa mesom je prvo jelo koje je napravila. Često ih je pravila i baš s tim jelom se usavršavala u kuhinji.

Danas – najradije priprema razne čorbice. U njenoj kuhinji ponajviše je povrća, a jedino što nikada neće držati bilzu sebe, smješkajući se priča, su kelj i bundeva. To je jedino od povrća što ne voli. Zbog toga i ne iznenađuje što nikada ne bi pravila jela od tikve, pita od tikve…

-Volim provoditi vrijeme u kuhinji, a naročito kada pronađem neke nove recepte koji meni odgovaraju pa vrlo rado se zabavim u kuhinji. Volim kada je hrana šarena i kada je mogu fino dekorisati – priča nam Aida.

Od začina najviše koristi bosiljak, curry, kurkumu, peršun, kim origano.

-Ne bih mogla izdvojiti začin koji ne volim jer jako je puno začina kojih ima na tržištu, nisam isprobala tako da ne znam koji bih izdvojila – dodaje ona.

Od svjetskih, najdraža joj je italijanska kuhinja / Hayat

Nije baš vješta u pravljenju pita, ali joj zbog toga sve drugo odlično ide od ruke.

-Za porodicu, rodbinu, prijatelje vrlo rado pripremam hranu i do sada sam uvijek dobijala samo pohvale. Meni lično su bili dokaz prazne šerpe i posude. Tada znam da sam uspjela i jako sam zadovoljna. Volim kada lijepo svakoga ugostim uz osmjeh i razgovor jer moja porodica je prava domaćinska kuća – ponosna je naša takmičarka.

Meso, povrće, ugljikohidrati… su, nastavlja, njena bolja strana. Svakodnevno se nešto od toga nađe u njenoj kuhinji.

-Nikada ne bih probala školjke, jela od morskih plodova. Jednostavno, ne sviđa mi se – iskrena je Aida.

I kuhinji ne voli nered i njene radne površine su uvijek uredne.

-Vrlo rado uvijek počistim jer vidjeti volim uredno. Ne volim neurednost jer to mi stvara strašnu nervozu i tjeskobu. Uživam kada sam sama u kuhinji jer si napravim neki red. Mogu i timski da radim  ali uz dobru organizaciju – naglašava ona.

Insistira na redovnim obrocima ali i na kvalitetnoj odnosno zdravoj hrani.

Od svjetskih kuhinja najdraža joj je italijanska.

-Kada kuham tjesteninu recimo nikad nisam probala da u vodu stavljam ulje. Znam napraviti odličan omlet. Sarma, dolma, japrak, sogan dolma to su jela koja se kod mene jako često prave i vrlo rado ih pripremam. U mojoj porodici su omiljena – otkriva nam Aida.

Budite uz “Super recept – Školu kuhanja” Hayat TV-a, od ponedjeljka do četvrtka, od 18 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE