AJDINOVIĆ: FUZIP ZA DEVET MJESECI PREMAŠIO GODIŠNJU NORMU ZA 2022.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je za devet mjeseci premašila godišnju normu za 2022. godinu i izvršeno je 1.765 nadzora više nego u 2021. godini, izjavio je direktor Uprave Anis Ajdinović.

Na teritoriji Federacije BiH, od početka januara do kraja septembra je izvršeno 115.420 inspekcijskih nadzora, od toga 107.130 u prekograničnom i 8.290 u unutrašnjem prometu;sačinjeno je 7.719 zapisnika, uzet 4.401 uzorak te izdato 2.199 fitocertifikata.

Izdato je ukupno 108.721 rješenje, od kojih 107.130 u prekograničnom i 1.591 u unutrašnjem prometu.

Za utvrđene prekršaje je predviđeno izdavanje 2.574 prekršajna naloga u ukupnom iznosu  3.906.611  KM; naplaćeno je ukupno 3.744.690,50 KM na ime taksi i naknada u prekograničnom prometu roba; utvrđen iznos za naplatu od ukupno 4.103.791,10 KM na ime naknada za vode, zrak, ceste, elektroenergetski i ambalažni otpad te pripadajuće takse. Van prometa je stavljena roba u vrijednosti  89.689,55 KM.

Doneseno je devet zabrana uvoza roba u BiH, čime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih prehrambenih i proizvoda opće upotrebe.

  • Nakon što su od 2020. godine, pandemijska, a potom i ekonomska kriza fokusirale rad ovog organa na prioritetno postupanje s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, očuvanje stabilnosti tržišta i zaštite prava potrošača, u 2022. godini smo dodatno intenzivirali angažman na jačanju discipline subjekata nadzora u primjeni propisa iz nadležnosti svih 11 federalnih inspektorata. Naši inspektori su do kraja septembra izvršili 8.290 inspekcijskih nadzora u unutrašnjem prometu, što je za 421 inspekcijski nadzor više nego što je planirano i normirano za cijelu godinu (7.832) i 1.765 nadzora više u odnosu na uporedni period prošle godine. Ukupni finansijski efekti rada ove uprave za devet mjeseci 2022. godine iznose 11.755.092,60 KM, što je za preko dva miliona više nego u 2021. godini .

Nadležnost za nadzor nad poštivanjem odluka Vlade FBiH o ograničavanju marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda te nafte dijelimo s kantonalnim inspekcijskim organima – tržišnim inspekcijama, a od početka primjene odluka, u FBiH je izvršeno više od 5.200 inspekcijskih nadzora čiji je ishod više od 1.500 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od preko 1.200.000 KM – kazao je Ajdinović.

Osim pojačanog nadzora u smislu kontrole poštivanja navedenih odluka, Federalni tržišni inspektorat je tokom ljetnih mjeseci vršio kontrole u oblastima turizma, unutrašnje trgovine i fiskalizacije s ciljem sankcionisanja i preveniranja pojavnih oblika sive ekonomije.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostvarenim rezultatima potvrđuje svoje opredjeljenje ka poduzimanju maksimalnih napora u borbi protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontroli poticaja u poljoprivredi, ispunjavanju zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, okoliša, prava potrošača i poštivanja zakonitosti u poslovanju privrednih subjekata u FBiH, dodaje Ajdinović.

Uime Federalne uprave za inspekscijske poslove, ponovo je pozvao sve privredne subjekte u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Inspekcijske aktivnosti će biti nastavljene u kontinuitetu, napominje direktor.

Apelovao je da građani uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte Federalne uprave za inspekcijske poslove:

– telefon za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAVRŠENI RADOVI NA CJEVOVODU DN 700 U SARAJEVU

0
Završeni su radovi na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za pravac pumpanja Alipašin most-Kobilja glava koji su se odvijali na spoju ulica Srđana Aleksića i Džemala Bijedića, kao i radovi na popravci kvara na cjevovodu DN 500 u ulici Jukićeva.