AKO IMATE OVE SIMPTOME NAKON VAKCINE ASTRAZENECA, ODMAH POTRAŽITE LJEKARSKU POMOĆ

Odbor za procjenu rizika Evropske agencije za lijekove (EMA) zaključio je da je vakcina AstraZeneca sigurna i učinkovita i da koristi nadilaze rizike, objavila je jučer izvršna direktorica Emer Cooke.

  • Vakcina nije povezana s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcine – dodala je Cooke, piše ema.europa.eu.

Dodala je kako EMA “ne može isključiti postojanje veze između vakcine i zgrušavanja krvi”.

Napomenula je da ovakve situacije nisu neobične i da su očekivane te da se ve nuspojave moraju pratiti.

Stanja kod kojih još nije isključena veza s vakcinacijom AstraZeneca vakcinom

  • Ima nekih nesigurnosti. Viđali smo neke vrlo rijetke slučajeve koji opisuju specifične neobične slučajeve kombinacije tromboze, trombocitopenije i krvarenja. U nekoliko slučajeva mali su se ugrušci javili u krvnim žilama u prvih sedam do 14 dana nakon vakcinacije – kazala je.

Istakla je da se to stanje zove diseminirana intravaskularna koagulacija.

  • U nekoliko slučajeva vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji izvlače krv iz mozga. To je stanje poznato kao cerebralna tromboza venskih sinusa. To su stanja povezana s niskim nivoom trombocita u krvi, što je poznato kao trombocitopenija, i dokazi koje imamo u ovom trenutku nisu dovoljni da bismo sa sigurnošću mogli reći jesu li ovi štetni događaji povezani s vakcinom ili nisu. Odbor će nastaviti prikupljati još informacija o ovim stanjima, uključujući više studija i držat ćemo ih pod vrlo pomnim nadzorom – naglasdila je Cooke.

Zaključak je da je vrlo važno da su takvi događaji rijetki.

Kada se javiti ljekaru

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar nekoliko sedmica od vakcinacije:

– kratkoća daha,

– bol u prsima ili trbuhu,

– otečenost ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi,

– jaka glavobolja ili zamućen vid nakon vakcinacije,

– krvarenje koje ne prestaje,

– više malih modrica, crvenih ili ljubičastih, ili krvnih plikova.

Ljekarima treba napomenuti informaciju o nedavnom vakcinisanju, dodaju iz EMA-e.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE