AKO IMATE PREHLADU ILI GRIPU, OVE STVARI NE SMIJETE RADIZI: INAČE, UPAST ĆETE U VELIKU OPASNOST

Kako niko od nas ne voli da trpi bolove u grlu, curenje nosa i sl simptome, u cilju nam je da što prije ozdravimo.

Nekada se tok ozdravljenja oduži, a njemački lejkari naveli su greške koje pravimo kad smo prehlađeni.

Nepravilno puhanje nosa

Prva asocijacija na prehladu je osoba sa maramicom u ruci koja izduvava nos. Ljekari upozoravaju da pokušaj suviše aktivnog oslobađanja od nosne sluzi i začepljenja može pogoršati curenje iz nosa i povećati rizik da obična prehlada preraste u infekciju sinusa. Snažno puhanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine – bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Dugotrajna upotreba spreja za nos

Ako se predugo koriste, kapi za nos mogu izazvati oštećenje sluznice nosa, kao i zavisnost. Zbog toga ljekari i farmaceuti uvijek savjetuju, ako je potrebno, da se ljekovi ne koriste duže od jedne sedmice.

Nedovoljno odmora

Kvalitetan san je uvijek bitan, a naročito kada smo bolesni jer tijelu je potreban odmor kako bi se oporavilo.

  • U slučaju prehlade, treba izbjegavati vježbe i naporne vježbe. Odgovarajući odmor neophodan je za brzi oporavak, a oni sa visokom temperaturom bi morali da leže.

Stručnjaci upozoravaju da zanemarivanje odmora povećava rizik od zaostale upale, zbog čega je osoba podložnija drugim infekcijama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SULJAGIĆ O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI: TO JE NEŠTO ŠTO...

0
Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica govorio je o najavljenom usvajanju Rezolucije o Srebrenici u UN, kao i reperkusijama na Srbiju i odnose zemalja u narednom periodu.