AKO JEDETE OVU HRANU PRIJE SPAVANJA, MOŽETE LAKŠE ZASPATI

Ukoliko imate problema sa snom ili se budite umorni i nenaspavani, jedan od razloga lošeg sna mogla bi biti i hrana koju jedete u večernjim satima.

Najbolja hrana prije spavanja obično su složeni ugljikohidrati, proteini, voće ili povrće, a ono što se ne preporučuje je jedenje puno slatkiša i pijenje gaziranih zašećerenih pića.

Prva na popisu dobrih namirnica za konzumaciju prije odlaska na spavanje je zob.

Sadrži i melatonin i aminokiselinu triptofan koja pomaže u stvaranju melatonina, koji pomaže našem mozgu da šalje signale ostatku tijela da je vrijeme za spavanje.

Razlog zašto je triptofan toliko važan je to što također pomaže našim tijelima u stvaranju hormona serotonina, koji nam pomaže da se opustimo. Mnoge probleme sa spavanjem pogoršavaju tjeskoba i pretjerana briga, stoga trebamo pomoći tijelu da stvara što više serotonina.

Voće koje se preporučuje za konzumaciju prije spavanja je kivi, a dobar odabir su i trešnje. Od mesa se preporučuje puretina.

Mlijeko i mliječni proizvodi idući su na popisu. Sistemski pregled studija između 1972. i 2019. otkrio je da mliječni proizvodi pomažu u poboljšavanju kvalitete sna.

Stručnjaci su izdvojili još neke namirnice dobre za konzumaciju prije spavanja: proizvodi od soje, masna riba, bademi, orasi, čaj od kamilice, zelena salata, kukuruz, grožđe, jagode, rajčice, paprike, gljive, riža.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE