AKO TRAŽITE NOVU LJUBAV, OVO JE VAŽNO DA ZNATE: SAZNAJTE DA LI POSTOJI SAVRŠEN PARTNER ZA VAS

Jung je otkrio kako da pronađete pravu ljubav. Ne upadajte u ove zablude i iluzije u kojima se mnogi zapletu.

Kada tragamo za svojom srodnom dušom, uvijek se nadamo da ćemo pronaći savršenu osobu za sebe. Međutim, mnogi tragajući za savršenstvom završe u jednoj iluziji želja, dok u realnosti prelaze iz odnosa u odnos, i ostaje praznina. Da li postoji savršenstvo i da li nam je ono uopšte potrebno?

Dvije duše koje se spoje treba da otkriju svijetlu i tamnu stranu obje ličnosti, vrline i mane, snage i slabosti, a onda da uspostave idealnu ravnotežu. Ljubav nije savršenost u kojoj samo uživamo kako najviše mislimo tokom perioda adolescencije. Ljubavni odnos, kao i svaki drugi, zahtijeva da se na njemu neprestano radi, da se razvija, usavršava, a to ćemo najprije postići kroz unutrašnji rast.

Podrška je ono što je ključno. Kada druga strana padne, važno je uhvatiti i podići, pomoći joj da se prisjeti svoje životne svrhe i sposobnosti. Ta podrška i podsticaj na međusobni razvoj čini ljubav jakom i nesalomivom.

Čuveni švicarski psihijatar Karl Gustav Jung govorio je:

  • Ljudski odnosi nisu izgrađeni na diferencijaciji i savršenstvu, jer samo naglašavaju razlike ili dovode do potpuno suprotnog rezultata; ne, zasnivaju se na nesavršenosti, slabosti, bespomoćnosti i potrebi za podrškom, odnosno onim komponentama koje čine osnovu zavisnosti. Savršenstvo ne treba niko, za razliku od slabosti, koja traži podršku i ne nudi partneru ništa što bi ga moglo staviti u nepovoljan položaj ili čak poniziti

Ne morate pronaći partnera savršenog fizičkog izgleda, savršene materijalne situacije i ambicija, idealnog smisla za humor… U ljubavi ćete najprije biti sretni kada pronađete nekoga ko vas zaista poštuje, zaslužuje i voli svim svojim srcem. Nekoga zbog koga ćete osjetiti pravu čaroliju ljubavi. I voljećete ga svim srcem, čak iako nije savršena osoba iz vaših maštanja.

Jung je kroz još jedan citat otkrio kakva je veza između ljubavi i moći:

“Tamo gdje vlada ljubav, nema volje za moći; a tamo gdje moć prevladava, tamo nedostaje ljubavi. Jedno je sjenka drugog.”

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE