AKTIVNI POŽARI KOD ČITLUKA I KONJICA: VATRA DOŠLA BLIZU CESTE ZA GLAVATIČEVO I BORAČKO JEZERO

Požari s kojima se već nekoliko dana bore vatrogasci na području Čitluka i Konjica još su aktivni, a vjetar i nepristupačan teren onemogućavaju gašenje.

  • Razbuktao nam se požar na Dubravama kod Krehin Graca, trenutno je pod kontrolom, ali za minutu možemo izgubiti nadzor radi prejakog vjetra koji nam stvara probleme – rekao je za Fenu zapovjednik čitlučkih vatrogasaca Silvio Ostojić.

Kako je kazao, svi ljudi su na terenu.

  • Trenutno nam je angažirano petnaest vatrogasaca koji drže pod kontrolom situaciju, šta će biti dalje ovisi od vjetra – naglasio je Ostojić.

Osim na području čitlučke općine, požar stvara probleme i vatrogascima u Konjicu.

  • Od 7.30 sati helikopteri pomažu, magla i gust dim su onemogućavali njihovo djelovanje prvih sat vremena. Nakon što je vjetar pomogao da se zrak raščisti oni su radili oko sat i po, međutim, požar je još aktivan i manje je dima nego jutros – izjavio je Adis Hadžialić iz Civilne zaštite Konjic.
  • Pokušavamo lokalizirati požar, teško je procijeniti koliko je opožareno područje. Velika je površina, nepristupačan teren, a dio je i miniran. Samo se iz zraka može gasiti – istaknuo je.

Navodi kako je angažirana kompletna vatrogasna jedinica, oko 15 vatrogasaca te 20 iz šumarstva.

  • Ponuđena nam je i pomoć drugih jedinica, ali nema potrebe za njihovim angažiranjem jer ih ne možemo iskoristiti radi nepristupačnosti terena. Vatra je došla blizu ceste za Glavatičevo i Boračko jezero, pokušavamo ga lokalizirati i ugasiti – zaključio je Hadžialić.

Inače, Vijeće ministara BiH jednoglasno je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. Odlukom je od nadležnih organa Republike Hrvatske zatražena međunarodna pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) s posadom koju će primiti organi civilne zaštite u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.