AKTIVNOSTI ZA STABILIZACIJU PRIVREDE I SANIRANJE POSLJEDICA PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Vlada Federacije BiH je, na današnoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o Programu aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

Ciljevi ovih aktivnosti su očuvanje radnih mjesta, pojačana zaštita u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti PIO i očuvanje stabilnosti bankarskog sektora.

Jedna od mjera je uspostava Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, što je urađeno na osnovu zaključka Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Kordinacioni odbor čine resorni federalni ministri, na čelu s federalnom ministricom Editom Đapo. U njegov rad bit će uključeni predstavnici poslodavaca i sindikata, te eksperti, a, po potrebi, predstavnici kantonalnih vlada.

Predviđena je uspostava posebnog fonda za stabilizaciju privrede s ciljem podrške kompanija-izvoznica koje se zbog posljedica širenja korona virusa na izvoznim tržištima suočavaju sa problemima u poslovanju. Pored toga ovaj fond podržao bi kompanije iz ostalih sektora, posebno transporta i turizma, te ostalih. Sredstva za finansiranje fonda bila bi osigurana kroz interventne kredite/donacije međunarodnih finansijskih institucija, kao i zaduženjem na domaćem tržištu kapitala. Sredstva fonda uglavnom bi bila korištena za osiguranje finansijskih sredstava za prevazilaženje poremećaja u poslovanju i izmirivanju obaveza uz obezbjeđenje adekvatnih instrumenata osiguranja, kao i podršku restrukturiranju kreditnih aranžaman putem regresiranja kamatnih stopa kompanijama koje za to ispunjavaju uvjete, uz uvjet da ne otpuštaju radnu snagu.

Vlada će uputiti poziv kantonalnim vladama i općinskim administracijama da doprinesu ovom fondu iz kojeg bi bila distribuirana sredstva prema zajednički utvrđenim kriterijima u okviru Koordinacionog odbora.

Bit će uspostavljen garantni fond s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija za koje se uspostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa. Sredstva ovog fonda uglavnom će činiti komisiona sredstva Vlade FBiH kod Razvojne banke FBiH. Po potrebi, dodatna sredstva bi mogla biti osigurana od strane Vlade FBiH, ali i međunarodnih multilateralnih i bilateralnih kreditora/donatora. Garancije bi se plasirale putem komercijalnih banaka na osnovu odgovarajućih ugovornih aranžmana sa Razvojnom bankom FBiH.

Cilj uvođenja moratorija na otplatu kredita je uspostava okvira za restruktuiranje kreditnih aranžmana fizičkih i pravnih osoba kod kojih bude utvrđeno da su nastupile otežavajuće okolnosti za servisiranje kredita usljed širenja koronavirusa. Uzimajući u obzir važeći zakonski okvir o nezavisnosti Agencije za bankarstvo FBiH, Vlada će zatražiti od ove institucije kao i nadležnih državnih tijela da donesu mjere za osiguranje moratorija na otplatu i restruktuiranje kreditnih aranžmana. Pored ovoga, bit će osiguran moratorij na plaćanje kreditnih obaveza korisnicima (čije poslovanje je ugroženo zbog širenja koronavirusa) takozvanog trajnog revolving fonda kod onih banaka koji ga administriraju.

Vlada FBiH će zadužiti Razvojnu banku FBiH da, u suradnji s resornim ministarstvima, pripremi prijedlog odluke o uspostavljanju kreditne linije za poboljšanje likvidnosti kompanija za koje se utvrdi da je poslovanje ugroženo širenjem koronavirusa.

INFORMACIJE O PODUZETIM MJERAMA NA SUZBIJANJU COVID-19

Federalna uprava za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija upoznali su Vlada Federacije BiH o mjerama i aktivnostima koje su poduzeli u okviru svojih nadležnosti na suzbijanju pandemije koronavirusa.

PROSTORI BOLNICE DATI NA KORIŠTENJE

Vlada FBiH je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o davanju na korištenje objekata u krugu bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu Centru za edukaciju sudaca i tužitelja i Univerzitetu Sarajevo – Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Ujedno, dala je na korištenje Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine – Službi za epidemiologiju objekat bivšeg Armijsko medicinskog centra u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, ulica Halida Nazečića broj 4, u Sarajevu, površine 1.560 m2.

Dat je na korištenje JU Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u Federaciji BiH objekat u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, spratnosti P+2, ukupne površine 686 m2, bez naknade.

ZADUŽENJA FEDERALNIM MINISTARSTVIMA I NADZORNIM ODBORIMA JAVNIH PREDUZEĆA

Vlada FBiH danas je zadužila federalna ministarstva da, u najkraćem mogućem roku, izrade revidirane prijedloge programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu, prilagođene postojećoj situaciji, s obzirom na potrebu za hitnim djelovanjem s ciljem saniranja šteta za koje se procjenjuju da će nastati kao posljedica globalne pandemije izazvane pojavom novog koronavirusa COVID-19 na prostoru Federacije BiH.

Također, zadužila je nadzorne odbori javnih preduzeća Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZ HB, BH Telecom, HT Mostar i Željeznice Federacije BiH da odmah izmijene planove poslovanja za 2020. godinu i revidiraju ih stavljanjem svih raspoloživih finansijskih i ljudskih resursa u funkciju investiranja u vlastite proizvodne kapacitete i osnaživanje domaće proizvodnje kao odgovor na očekivane negativne posljedice pandemije.

KANTONIMA, GRADOVIMA I OPĆINAMA UKUPNO 21.000.000 KM

Vlada FBiH je donijela Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu na poziciji “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine”, u iznosu od 21.000.000 KM, na ime finansijske pomoći kantonima, gradovima i općinama. Vlada će posebnom odlukom utvrditi iznose sredstava koji će biti doznačeni pojedinim kantonima, gradovima i općinama, kao i dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Kriteriji za raspodjelu sredstava kantonima su broj stanovnika, površina, te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Za primjenu ovih kriterija koriste se podaci Federalnog zavoda za statistiku i Porezne uprave FBiH. Sredstva kantonima, gradovima i općinama mogu biti dodijeljena kao finansijska pomoć budžetima kantona, za sufinansiranje kapitalnih i infrastrukturnih projekata kao i za pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19, te sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije.

INFORMACIJA O MJERAMA I AKTIVNOSTIMA NA ZBRINJAVANJU MIGRANATA

Federalna vlada upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o mjerama i aktivnostima na zbrinjavanju migranata u uvjetima pandemije koronavirusa i uputila preporuku Federalnom štabu civilne zaštite da donese odluke o ograničenju njihovog kretanja.

Vlada podsjeća da je, prema članu 225. Krivičnog zakona Federacije BiH, prenošenje zaraznih bolesti krivčno djelo, za što je predviđena kazna zatvora do jedne godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE