ALBIN KURTI PROGLASIO IZBORNU POBJEDU NA KOSOVU I PREDSTAVIO SE KAO NOVI PREMIJER

Jučer su na Kosovu održani prijevremeni parlamentarni izbori, a Centralna izborna komisija objavila je podatke o izlaznosti od 43,22 %.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, sinoć kasno objavio je pobjedu svoje stranke, te najavio sebe kao budućeg premijera Kosova.

  • Kao novi premijer Republike Kosovo najavljujem pobjedu Pokreta za samoopredjeljenje na izborima – rekao je Kurti.

Kako je kazao, već danas će početi na stvaranju nove Vlade, te će uspostaviti kontakt sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao budući premijer preuzeti odgovornosti koje su mu dodeljene Ustavom.

Centralna izborna komisija Kosova jutros je objavila rezultate 95,88% prebrojanih glasova, a u vodstvu je Pokret Samoopredjeljenje sa 25,79 %, slijedi Demokratski savez sa 25,05%, dok je treća Demokratska partija (PDK) Hashima Thacija i Kadrija Veselija sa 21,15% osvojenih glasova.

Rezultati na osnovu 95,88% prebrojanih glasova

Stranka bivšeg premijera Ramusha Haradinaja Alijansa za budućnost po broju glasova trenutno je na četvrtom mjestu sa 11,63% osvojenih glasova.

Na Kosovu je pravo glasa imalo skoro dva miliona stanovnika, a učestvovalo je ukupno 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.