ALKALAJ ZA VIJESTI U 7: BITNA JE SIGURNOST NA OVIM PROSTORIMA DA BI UŠLI U NATO

Na današnji dan prije 29 godina BiH je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. U radu Ujedinjenih naroda BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda uvjetovani su aktuelnom međunarodnom političkom i privrednom situacijom koja je dirigirana praćenjem i aktivnim sudjelovanjem u rješavanju međunarodnih kriza, tijela UN-a u kojima je BiH članica, zatim potencijalnim izborom u tijela za koja se BiH kandidira, kao i dinamikom rada u tim tijelima.

Povodom 29. godišnjice za Vijesti u 7 iz New Yorka se javio ambasador Sven Alkalaj, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

  • Prije 29 godina, na današnji dan 22. maja 1992.  Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene narode. Tad je prvi put se zastava sa ljiljanima podigla na jarbol ispred zgrade UN-a u New Yorku. Ovo je veoma značajan datum iz razloga, mislim jedan u grupi najznačajnijih u Bosni i Hercegovini, jer mi smo ulaskom u UN doveli do kraja proces restruktuiranja Bosne i Hercegovine kao suverene, nezavisne i međunarodno priznate države – kaže.
Hayat

Alkalaj navodi da je imao priliku prisustvovati, i biti dio važnih procesa kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

  • Imao sam prilike i kao ministar vanjskih poslova i kao neko ko je bio u Vašingotnu i imao priliku da iz blizine posmatra i razgovara sa brojnim ambasadorima u UN, i evo sad ovog trogodišnjeg mandata mogu da kažem da Bosna i Hercegovina igra važnu ulogu, poštovana je kao zemlja, s obzirom da imamo principijelne stavove oko određenih stvari i na taj način mi ostvarujemo jednu dobru saradnju sa 192 ostale zemlje koje su trenutno u UN. BiH kad je bila primana 1992. bilo je 175 država, sad ih imamo ukupno 193. Znači broj  država članica se povećao. Ono što je važno da BiH od ulaska u UN, odnosno prijema, prošla je kroz razne faze i bila je učesnik i aktivni učesnik brojnim tijelima UN. Tu bi naveo kao najvažnije tijelo to je nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti a to je 2010./11. godine i naše predsjedavanje Vijećem sigurnosti 2011.. Osim toga mi smo izborili kadnidaturu da smo u Vijeću za ljudska prava u Ženevi i brojnih komisija u okviru UN-a.

Stalne su prijetnje po mir i stabilnost u BIH, a jedini i trajni mir na ovim prostorima osigurao bi ulazak BIH u NATO. Alkalaj je govorio o važnosti članstva u alijansi te da li bi moglo doći do ugrožavanja mira i stabilnosti u BiH.

Hayat
  • Ja mislim da je to najizgledniji cilj. Vidjet ćemo kako će se nastaviti ove opstrukcije iz entiteta RS, međutim, ja mislim da i ova vježba i reforme koje slijede da će ubrzati put BiH ka NATO-u. Bio sam i sam ambasador naše zemlje u Birselu u NATO-u koji je bio prisutan kad je BiH ušla u partnerstvo za mir, i kao ministar sam bio prisutan sjednici kad smo dobili Akcioni program za članstvo, doduše uslovljen, ali koji je  značajna stepenica na putu ka NATO. Ono što je bitno da uđemo u NATO je prije svega sigurnost na ovim prostorima, jer NATO ima u svojim pravilima član 5 da ako bilo koja zemlja članica NATO-a bude napadnuta, sve članice NATO-a će odgovoriti zajedničkim stavom prema onome ko izvrši agresiju. Prema tome, mi bi ne samo dobili jednu sigurnost, dobili bi jednu kvalitetno sigurnost u prostoru što se tiče i ekonomskih ulaganja. Jer ako ste vi u NATO-u to i potencijalnim investitorima daje osiguranje da ta investicija će imati svoj smisao i neće biti ugrožena ni privatizacijama ni agresijom kazao je za „Vijesti u 7“ Sven Alkalaj, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama.

(Emrah Fejzović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.