ALMASA LAZOVIĆ U ‘IFTARU MOJE NANE’ PRIPREMILA JE HADŽIJSKI ĆEVAP

Još davne 1973 godine, kada je naša Almasa Lazović došla na ovaj svijet, jedno jelo zauzimalo je posebno mjesto na iftarskoj sofri u njenoj roditeljskoj kući, a to je Hadžijski ćevap koji se oduvijek pravio po posebnoj recepturi.

Hayat

Kako piše cijenjeni Ismet Pilavdžić za ovo jelo treba vam  janjeće meso bez kosti, puno crnog luka, so, biber, paradajz, peršun u listu, paprika babura, masnoća, malo cimeta, pergament papir i špaga kojom ćete povezati papir. Janjeće meso se opere, posuši , isječe na krupnije rezance.

U posudi se grije dio masnoće. Na vrelu masnoću se dodaje pripremljeno meso i prži dok ne dobije žutu boju.

U drugu posudu se stavlja drugi dio masnoće i grije. Crni luk se očisti, opere i isječe, na rezance i satavi na masnoću da se prži.

Kad je luk napola pržen, dodaje se prepženo meso i nastavlja dinstanje. Paprike očistiti, oprati, isječi na krupnije rezance i dodati na meso i luk.Paradajz oprati, iječi na šajbe, pa šajbe sječi na rezance. Kad je jelo već gotovo dodaje se rezani paradajz, sitno isjeckani peršun, biber, cimet i so, pa se sve dobro izmješa.

Prekontrolisati okus pa po potrebi doliti supe od kostiju ili vode, tako da meso s povrćem bude srednje gustine. Zatim još malo dinstati. Pergament papir poredati na sto, pa već gotov čevab ravnomjerno rasporediti na svaki papir.

Čoškove papira skupiti na gore povezati špagom.

Tako povezan ćevab staviti u pleh, uliti malo vode i staviti u rernu da se zapeče na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta. Prilikom serviranja skinuti špagu ili špagat, a ćevab služiti skupa sa papairom.

Ferid Hadžibajrić aščija iz Sarajeva tvrdio je da je spravljen od junećeg mesa na malo zaprške.

Od ovog kultnog sarajevskog aščije čulo se i za Hadži Hasan ćevab koji se po njegovim tvrdnjama spravljao od janjeće krzatme i tirita od džigerice.

Tradicija ovog jela ostaje vijekovima upisana u mnoge sveske i rokovnike koji danas služe kao podsjetnik na jela iz Bosne koje moramo njegovati i čuvati od zaborava.

Ujedno čuvajmo naše dragocijeno vrijeme za porodicu ona je najjača i najvažnija karika u našim životima.

Zato uživajte u svojim porodičnim iftzarima u svojim domovima tamo gdje iftarska sofra miriše najljepše uz Merkator i „Iftar moje nane“.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.