ALMASU JE NAPROSTO ODUŠEVIO OVAJ DESERT, VJERUJEMO DA ĆE I VAS

Danas, šestog dana ramazana, naša Almasa Lazović u „Slatkom receptu“ Hayat TV-a, je napravila zanimljivu kombinaciju Dolcelinog browniesa i fenomenalne kreme.

Kombinacija ova dva okusa je fantastična.

Ovo je njen recept.

Ali idemo redom. Dolcelina kutija sjajnih brownies sastojaka, kao i kalupa u kojem pečete biskvit, naprosto me oduševila.

Ovo je zaista idealno za ljubitelje čokolade. Sočnost i mekoća kolačića sigurni su zahvaljujući kalupu za pečenje koji se nalazi u pakovanju. 24 kolačića zasladite po želji kristalnim ili smeđim šećerom. Čokoladno tijesto, čokoladni komadići, sočna struktura obećavaju fantastičan okus.

Zagrijte pećnicu na 160 °C bez ventilatora ili 140 °C s ventilatorom. Složite priloženi papirni kalup za pečenje prema uputstvu na kutiji. Mješavinu za tijesto uspite u posudu i dodajte 200 g šećera, 3 jaja i 150 g omekšanog maslaca. Sve zajedno miješajte pjenjačom ili električnom mješalicom dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto stavite u papirni kalup za pečenje. Po površini tijesta ravnomjerno rasporedite komadiće čokolade i lagano ih utisnite u tijesto. Pecite u pećnici 35 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u kalupu.

Za kremu sam koristila:

200 ml hladne kreme Dukat

125 g sira (mascarpone) Dukat

2 kašike šećera u prahu Dolcela

Umak od malina:

220 g maline Ledo

2 kašike šećera Dolcela

2 kašike škroba Gusnel pomiješane s četvrtinom čajne čaše vode

Priprema:

Umutite vrhnje dok ne postane čvrsto. Umutite mascarpone sa šećerom u prahu u posebnoj posudi.  Sastavite kreme i promiješajte. Stavite u frižider dok ga ne iskoristite. 

Za umak, na štednjak stavite maline, jagode i šećer. Na to dodajte smjesu škrobne vode i kuhajte na umjerenoj vatri. Smjesu izblendajte, vratite na štednjak i kuhajte neko vrijeme. Obavezno ohladite.

Kolač nasjeckajte ili izmrvite na kockice. Čaše napunite slojem torte, slojem kreme i slojem umaka.  Na kraju, na kremu možete prosijati kakao i poslužiti ga. Napomena: nekoliko komada brownieja možete ostaviti za sehur uz čašu toplog mlijeka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JAŠAREVIĆ: MANIFESTACIJA ‘TRAGOVIMA BOSANSKOG KRALJEVSTVA’ PROMOVIRA BAŠTINU BIH

0
Tradicionalna međunarodna manifestacija „Tragovima bosanskog kraljevstva“, koju organizira Muzej Grada Zenice 14. put, posvećena je drevnim Ilirima i počet će, kako kaže direktor Muzeja, Adnadin Jašarević, krajem maja.