AMBASADOR FORIĆ: SVI GRAĐANI BIH U KABULU SU DOBRO I NA SIGURNOM NA AERODROMU

Svi državljani Bosne i Hercegovine koji trenutno borave u Кabulu su dobro i na sigurnom, na aerodromu, pod vojnim osiguranjem, izjavio je ambasador BiH u Islamabadu Sakib Forić, koji nerezidentno pokriva i Afganistan.

Forić je za agenciju Srna rekao da su građani BiH smješteni na međunarodnom aerodromu “Hamid Кarzai” u Кabulu u vojnim objektima i pod vojnim osiguranjem američkih, britanskih i turskih snaga.

Dodao je da svi oni imaju kontakt sa Ambasadom u Pakistanu, Ministarstvom vanjskih poslova BiH i porodicama, te da i on ima direktnu komunikaciju sa nekoliko njih koji su mu prenijeli da imaju hranu i smještaj, te internet.

  • Građane BiH su njihovi poslodavci zbrinuli tako da su im kupljene i bukirane karte za civilne letove, međutim svi ti letovi su suspendovani zato što prioritet imaju vojni – pojasnio je Forić.

Prema njegovim riječima, pogoršala se sigurnost na aerodromu tako što se tu zateklo na desetke hiljada građana, a čak nekoliko hiljada je uspjelo da pređe sigurnosnu ogradu aerodroma, izađu na pistu i onemoguće slijetanje i polijetanje aviona.

Panici mjesta nema, istakao je Forić i dodao da je u Кabulu mirno, bez borbenih dejstava, te očekuje da će se u narednih nekoliko dana situacija još više stabilizirati i da će biti omogućen povratak građana BiH.

  • Dio koji se tiče dešavanja na samom aerodromu vjerovatno će danas – sutra biti uređen tako da se omogući slijetanje i polijetanje samih aviona – smatra Forić.

On je naveo da je za danas bio planiran let za jednog građanina BiH, a za četvrtak, 19. augusta za četvoricu, dok su ostali planirani za narednih nekoliko dana, ali smatra da neće biti otvoreni civilni letovi i da neće uspjeti da se ukrcaju u najavljene čarter letove.

Moguće je da se na neku destinaciju prevezu nekim od vojnih letova, a od jutros, kako je naveo, postoji nova mogućnost jer je upućena službena nota sa imenima i prezimenima građana BiH koji bi bili evakuirani iz Кabula u Pakistan, te smješteni u Islamabadu.

Forić tvrdi da talibani ne žele da vode bilo kakve borbe, te da žele da zaštite strance, ali i domaće stanovništvo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE