AMERIČKA PODRŠKA SUVERENITETU BIH: STATE DEPARTMENT ŠALJE ISKUSNOG SAVJETNIKA

Savjetnik State Departmenta Derek Chollet posjetit će Bosnu i Hercegovinu 15. novembra, kako bi potvrdio američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i kako bi pozvao političke lidere da se uključe u konstruktivan dijalog.

U saopćenju State Departmenta je navedeno da će se Chollet tokom posjete sastati sa visokorangiranim zvaničnicima kako bi prenio poruku da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana.

– Chollet će prenijeti snažnu poruku da bilo kakvi pokušaji ometanja 26-godišnjeg mira i napretka, kroz povlačenje iz institucija na nivou Bosne i Hercegovine, mogu predstavljati kršenje Dejtonskog sporazuma, otežati život građana i biti veoma odbojni za investitore, a mogu i da predstavljaju ozbiljnu brigu za međunarodnu zajednicu – saopćeno je.

Chollet, koji je viši savjetnik američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, će se sastati i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te tako izraziti podršku SAD-a za njegovo imenovanje i mandat na funkciji visokog predstavnika. Kako je istaknuto, tim će ipodržati potrebu za ključnim ekonomskim, izbornim i reformama borbe protiv korupcije.

Njegova posjeta bit će završena 17. novembra.

Posjeta će uslijediti nakon što su Bosnu i Hercegovinu ranije posjetili američki diplomate Matthew Palmer i Gabriel Escobar.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.