AMERIČKI SENAT USVOJIO PAKET EKONOMSKE POMOĆI ZBOG KORONAVIRUSA

Američki Senat jednoglasno je podržao prijedlog zakona od dva trilona dolara (dvije hiljade milijardi) koji je namijenjen pomaganju nezaposlenim radnicima i industrijama pogođenim epidemijom koronavirusa, kao i osiguravanju milijardi dolara za kupovinu hitno potrebne medicinske opreme.

Nakon  pregovora, duboko podijeljeni Senat sastao se i usvojio prijedlog sa 96 glasova za i bez ijednog glasa protiv, prenosi Reuters.

Prijedlog zakona će u petak biti na glasanju  Zastupničkog doma, nakon čega da bi stupio na snagu treba da ga potpiše  američki predsjednik Donald Trump.

  • Odmah ću to potpisati – rekao je Trump u srijedu novinarima.

Paket ekonomske pomoći, najveći do sada usvojen u Kongresu, predviđa fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će milionima američkih domaćinstava direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Zakonom će se također osigurati 350 milijardi dolara  za kredite za male poduzetnike, 250 milijardi dolara za proširenu pomoć za nezaposlene i najmanje 100 milijardi dolara za bolnice i druge zdravstvene sisteme.

Namjera ovog paketa je da pomogne  privredi  gotovinom, nastojeći zaustaviti negativni uticaj sve jače epidemije od koje  je u SAD-u umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo je najmanje 60.000.

Samo dvije druge države, Kina i Italija, imaju više slučajeva koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da će Sjedinjene Države izgledati kao epicentar globalne pandemije koronavirusa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.