AMERIČKO-IRANSKI SUKOB U TRUMPOVIH 10 MINUTA GOVORA: OVU JE PORUKU POSLAO

Nedugo nakon što je Iran lansirao više od desetak balističkih projektila prema američkim snagama, kao osvetu zbog ubistva iranskog generala Qassema Suleimanija, američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitter nalogu napisao da je "sve u redu".

Sljedećeg dana je pokušao objasniti zbog čega je to tako. Ovih nekoliko stvari iz desetominutnog Trumpovog govora sugeriraju da bi se napetosti između ove dvije zemlje mogle ublažiti.

  • Čini se da je Iran zastao, što je dobra stvar za sve strane i vrlo dobra stvar za cijeli svijet”, objasnio je.

Nakon napada na američke snage postavilo se veliko pitanje, hoće li Trump ovo iskoristiti kao razlog za eskalaciju događaja ili će ipak stremiti ka izlazu iz problema. No čini se da je ipak izabrao ovo drugo.

Trump je naglasio da je u iranskom napadu na američku bazu šteta bila minimalna, te da nisu pretpjeli nikakve gubitke.

  • Smaknućem Soleimanija poslali smo snažnu poruku teroristima: Ako cijenite vlastiti život, nećete ugroziti živote naših ljudi.”

Trump je ovom rečenicom pokušao objasniti da je iranski general zaslužio kaznu koju su Amerikanci izvršili jer je on “najveći svjetski terorista”. Kazao je kako je Soleimani planirao nove napade na SAD, da je obučavao terorističku vojsku da izvode terorističke napade na civilno društvo te da je potakao krvave građanske ratove širom svijeta.

Trump je ovim dijelom govora želio kazati kako je ishod vrijedan drame i nemira koji su se naposlijetku desili.

Trump je ovu priliku iskoristio i da se obrati bivšem predsjedniku Baracku Obami, budući da je za vrijeme njegove administracije pregovaran iranski nuklearni sporazum. Ovim sporazumom oslobođene su desetine milijardi dolara iranske imovine koja je bila zamrznuta u američkim bankama nakon iranske revolucije 1979. godine.

Iako nema dokaza da su ova sredstva korištena za iranski raketni program, Trump tvrdi kako je ovim sporazumom Obama dao Iranu mogućnost da bude agresivniji u regiji. Također dodao je kako je vrijeme da Iran i SAD pregovaraju o novom sporazumu, “Trumpovom sporazumom” koji će svijet učiniti sigurnijim i mirnijim mjestom.

Također dodao je kako će zamoliti NATO da se mnogo više uključi u procese na Bliskom istoku.

  • Sve dok sam predsjednik Sjedinjenih Država, Iranu nikada neće biti dozvoljeno imati nuklearno oružje.”

Svojim govorom Trump je želio pokazati snagu i obećati sigurnost svojim sugrađanima. Vjeruje se da će Trump ovu situaciju iskoristiti za svoju novu predsjedničku kampanju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HITNO POJAČANJE STIGLO: EVO KOJI TEREN PRETRAŽUJU DVA TIMA KOJA TRAŽE...

0
Dva Specijalistička tima za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, noćas su stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja djevojčica.