AMERIKA I KINA VODE PRVE TRGOVINSKE RAZGOVORE OTKAD JE BIDEN PREDSJEDNIK

Američki i kineski trgovinski pregovarači uspostavili su prvi kontakt o tekućem trgovinskom sporu dviju zemalja otkako je Joe Biden postao američki predsjednik.

Nova američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i kineski potpredsjednik vlade Liu He razgovarali su danas, objavile su dvije strane u odvojenim saopćenjima.

  • Bili su to iskreni, pragmatični i konstruktivni razgovori – objavilo je kinesko ministarstvo trgovine. SAD je dao sličnu ocjenu, te su naveli iskrenu razmjenu mišljenja dvije strane. Takav izbor diplomatskih fraza obično ukazuje na to da su tokom rasprava postojale razlike u mišljenjima.

Američka strana je tokom uvodnog virtualnog sastanka razgovarala o vodećim načelima trgovinske politike Biden-Harrisove administracije i njenoj neprekidnoj analizi američko-kineskog trgovinskog odnosa, uočavajući pritom zabrinjavajuća pitanja.

Trgovinski rat traje tri godine

Ambasadorica Tai istaknula je da se raduje budućim razgovorima s potpredsjednikom vlade Liuom, navodi se u američkom saopćenju. Obje strane naglasile su važnost međusobnih trgovinskih odnosa. No nova američka administracija vidi Kinu kao svog najvećeg konkurenta i nagovijestila je da će slijediti oštar kurs protiv Pekinga, u saradnji s međunarodnim saveznicima.

Kinu se optužuje za nepoštene trgovinske prakse, državne subvencije, tržišne zapreke, krađu intelektualnog vlasništva i prisilni transfer tehnologije. Peking i Washington tri su godine upleteni u trgovinski rat. Posljednji kontakt pregovarača bio je u augustu za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

SAD i Kina postigli su djelimični sporazum u januaru s takozvanim trgovinskim sporazumom prve faze, koji je poslužio kao prekid vatre u trgovinskom ratu. Tim sporazumom Kina se obvezala da će značajno povećati uvoz iz SAD-a. Peking pak traži da SAD povuče kaznene carine koje je Trump uveo na gotovo sav uvoz iz Kine, na koje Peking nije mogao dostatno odgovoriti protucarinama, prenosi Index.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MUŠKARAC BACIO BOMBU NA SOTONISTIČKI HRAM U SAD-U

0
Vlasti SAD-a uhapsile su jučer muškarca iz Oklahome jer je bacio cijevnu bombu na sjedište Sotonističkog hrama u Massachusettsu.