AMERIKA PODIŽE NAJVEĆU TUŽBU PROTIV GOOGLEA U POSLJEDNJIH 20 GODINA

Američko ministarstvo pravosuđa i 11 saveznih država podigli su tužbu protiv Googlea zbog navodnog kršenja zakona o tržišnom takmičenju i korištenja povlaštenog položaja kako bi otjerao konkurenciju.

To je ujedno najveća tužba u posljednjih 20 godina, a stručnjaci je upoređuju s nekim od legendarnih tužbi poput one protiv Microsofta iz 1998. i AT&T-a iz 1974. godine.

Naime, u pripremi je još nekoliko manjih tužbi koje pripremaju savezne države, a koje se dotiču i Googleove “zlatne koke” – digitalnog oglašavanja. Očekuje se da bi grupa tužitelja, već početkom studenog mogla podići tužbu upravo protiv načina na koji Google zarađuje od digitalnog oglašavanja.

U Googleu za sad nisu željeli komentirati tužbu.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da se Google našao na udaru tužitelja. Najpoznatije su tužbe odnosno kazne koje mu je odredila Evropska unija zbog nepoštene poslovne prakse. Tako je Google 2019. morao platiti 1,7 milijardu dolara jer je onemogućio internetskim stranicama da pronalaze oglašivače putem Googleovih konkurenata, 2,6 milijardi dolara u 2017. jer je favorizirao vlastite kanale prodaje u tražilici te 4,9 milijardi dolara 2018. jer je blokirao konkurente u Android operativnom sistemu.

Kakve bi posljedice ove posljednje tužbe u SAD-u mogle biti, teško je uopće predviđati. Neki analitičari smatraju da Google, neće ni osjetiti neku finansijsku kaznu, dok drugi ističu da bi presuda protiv Googlea mogla dovesti do raspada Alphabeta na manje kompanije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.