ANU BIH: OGORČENI SMO I NEZADOVOLJNI ZBOG NAGRADE HANDKEU

Povodom odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu oglasili su se iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te su kazali da su uputili pismo Švedskoj akademiji i Nobelovom komitetu za dodjelu nagrada u kojem ta institucija upućuje izraze najdubljeg moralnog ogorčenja i nezadovoljstva odlukom Švedske akademije.

– Handke je u toku najsurovije agresije na međunarodno priznatu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i njen narod posjećivao našu domovinu. Uprkos ličnom uvidu u stvarno stanje i međunarodno konstatovanim činjenicama, je ipak bezrezervno za rat i ratne zločine optuživao žrtve, a ne agresorske snage. Zbog toga Akademija nauka i umjetnosti BiH smatra da je izbor laureata za Nobelovu nagradu za književnost u 2019. godini sjenka na ugledu inače veoma cijenjene Švedske akademije – navodi se u pismu ANUBiH.

Podsjećamo, nedavno je Nobelov komitet dodijelio  za 2019. godinu nagradu za književnost Petru Handkeu. On je austrijski knjiženik s bogatim opusom. Međutim, Hanke je izazvao kontroverze za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji. On je kritizirao NATO i branio lik i djelo tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Posjetio je Miloševića u zatvoru, a govorio je i na njegovoj sahrani. Zbog toga je žestoko kritiziran u inozemstvu, a u Srbiji višestruko nagrađivan. Postao je i počasni građanin Beograda.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE