APELACIONI SUD U BEOGRADU SMANJIO KAZNU: HUSEIN MUJANOVIĆ USKORO IZLAZI NA SLOBODU

Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije RBiH koji je osuđen u Srbiji za ratne zločine u BiH, uskoro izlazi na slobodu.

Nasime, Apelacioni sud u Beogradu smanjio je prvostepenu kazu sa deset godina na četiri i po godine zatvora.

Odluka je i zvanično objavljena na stranici Apelacionog suda u Beogradu.

  • Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sjednice vijeća, donijelo je 22. decembra 2022. godine presudu Kž1 Po2 3/22 kojom je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Huseina Mujanovića zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142, stav 1. KZ SRJ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci – navodi se u odluci.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru, što znači da je praktično već i izdržao dosuđenu kaznu.

Mujanović se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mjestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovječno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije osigurao minimum uvjeta za život. U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usljed čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama, čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Mujanović se tereti i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. On je tokom suđenja tvrdio da nije kriv.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JORDANSKI KRALJ ABDULLAH: NEĆEMO BITI BOJNO POLJE ZA IZRAEL I IRAN

0
Jordanski kralj Abdullah rekao je u utorak da njegova zemlja neće biti bojno polje za Izrael i Iran u jeku tenzija između dva regionalna neprijatelja nakon velikog zračnog napada Teherana tokom vikenda.