ARMIN JUSUPOVIĆ: ON JE ONAJ KOJI SVE ČUJE I SVE VIDI

U prvom danu Ramazana u sklopu specijalnog Ramazanskog programan Hayat TV, Armin efendija Jusupović je govorio o vjerovanju u Allaha – Božija svojstva.

  • Kada je Božiji poslanki Muhamed  a.s. objašnjavao svojim ashabima samu suštinu vjeru islama, rekao je kako je Islam utemeljen na pet osnovnih stvari – govori efendija Jusupović

On dodaje kao je jedan od tih temelja šehadet, da je Bog samo jeedan.

  • Allah dž.š. kada sebe opisuje u Kuranu on kaže „reci Allah je jedan, Allah je utočište svemu, nije rodio i rođen nije i niko mu ravan nije. Vudžud je Allahovo svojstvo koje govori o postojanju Alllaha dž. š. o prvom i jedinom Allahu dž. š.“

U nastavku efendija Jusupović govori o postojanju Allaha.

  • Alllah ima i postoji, on je tvorac svega i stvoritelj svega, vladar. Kada Allah dž. š. u Kur’anu obraćajući se ljudima on kaže „Jesu li oni stvoreni iz ničega ili su oni možda stvoritelji. Jesu li oni stvorili nebesa i zemlju, oni ništa ne razumiju, oni ništa ne shvataju, kazao je Jusupović.

On dodaje kako Allaha dž. š. kada opisuje sebe u Kur’anu on često vjernike navodi da razmišljaju o Allahovom stvaranju.

  • Pa kaže“zar oni ne razmišljaju o njima samima, zar oni ne gledaju u nebesko carstvo u nebesa i zemlju i ono što je Allah dž. š. stvorio. Allah dž. š. kada sebe opisuje u Kuranu on za sebe priskrbljuje svojstvo, to jeste onaj koji nema početka, tj. onaj koji nema kraja. Kaže Allah dž. š. sve što je na ovome dunjaluku je prolazno, ostaje samo Allah dž. š. onaj koji je uzvišen i plemenit. Kada govori o sebi Allah dž. š. priskrbljuje svojstvo kako Allah nije niko i ničemu nije sličan. Allah dž. š. kaže njemu niko i ništa nije sličan. On je onaj koji sve čuje i sve vidi, objasnio je efendija.

Kaže Jusupović doće čovjek pred surdnji dan, pred Allaha dž. š. pa će biti vidljivo i ono što je malo i ono što je veliko.

  • Mi smo svjesni Allahovih pojava na zemlji, svjesni smo zemljotresa na zemlji. Kada Allah dž. š. govori u suri koji se zove zemljotres, On govori kako će toga dana biti vidljivo  ono malo i čovjek će to vidjeti. Ono što je učinio zlo isto će tako čovjek vidjeti. Allah dž. š.  je kadar, On sve određuje, On je moćan, u Njegovim rukama je sva vlast i na nebesima i na zemlji. Kada bi ljudi malo više razmišljali o Allahu dž. š. i njegovim svojstvima, bili bi puno svjesni Allaha dž.š., rekao je efendija.
  • On je prvi i jedini i posljednji. Nemamu kraja, ni početka. Neki bi kazali da je ovaj svijet nastao iz neke slučajnosti. Međutim, nema slučajnosti u stvaranju. Sve je stvoreno, sve je jasno, vidljivo, poručio je efendija Jusupović.

Pogledajte video OVDJE.

(Dž. Sarić-Kozić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.