Uslijed ekstremnih vrućina i toplotnog vala koji hara Bosnom i Hercegovinom prethodnih dana, nije rijetkost da građani vide zmiju.

To kod njih izaziva paniku i strah, posebno kad je riječ o otrovnicama.

Susrećemo ih u parkovima, šumama, ali i u naseljenim dijelovima grada kao što su parkovi.

Na području grada Konjica jučer su u kraćem vremenskom periodu zabilježena tri ugriza zmija otrovnica. Jedan ugriz je zabilježen u kanjonu Neretve, jedan u kanjonu Rakitnice i jedan u Idbru. Pretpostavlja se da se u dva slučaja radilo o ugrizu poskoka, a u jednom o ugrizu šarke.

Gradska uprava Konjic i Opća bolnica Konjic pozvali su građane na oprez zbog ovih dešavanja.

Emra Hamidović, doktorica veterinarske medicine koja izučava zmije i insekte govorila je za Hayat.ba i podijelila savjete za građane.

Kako kaže, tokom toplijih dana velika je vjerovatnoća da ćemo se češće susresti sa zmijama u prirodi.

- Najbolja opcija i za nas i za životinju je da se udaljimo i da pustimo zmiju da nesmetano prođe. Zmije nemaju potrebu prikaziti ljudima niti će to prve učiniti- savjetuje.

Međutim, ukoliko ipak dođe do ugriza, ključno je ostati smiren kako bi sprečili brže širenje otrova u organizmu. Jedan od prvih simptoma koji će se pojaviti jeste oticanje dijela tijela na kojem se desio ugriz pa je preporučljivo osloboditi taj dio tijela (ukloniti nakit, tijesne nogavice i slično).

- Ukoliko ostanemo pribrani i smireni imamo 2 do 3 sata da se prevezemo do najbliže ambulante kako bi primili protuotrov, prije nego se razviju ozbiljniji simptomi - rekla je Hamidović.


Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo objavili su da je jako bitno znati da u slučaju ujeda otrovnice nikada ne treba dizati ni stezati ujedeni ekstremitet, kao niti skidati zavoj ili udlagu. U slučaju ujeda zmije na terenu, treba poduzeti navedene mjere prve pomoći, kontaktirati Zavod za hitnu medicinsku pomoć radi daljih uputa te žrtvu odmah transportovati do najbliže zdravstvene ustanove. Ne dozvoliti žrtvi da se kreće, nego je treba nositi.

Doktorica veterine za Hayat.ba: Šta učiniti ako sretnete zmiju, a šta ako vas ujede

Podsjećamo, postoje tri vrste zmija otrovnica području BiH:

Poskok

Poskok je najopasnija i najveća evropska otrovnica. Ženke narastu oko 60 cm, mužjaci mogu narasti i do 100 cm. Mužjaci su pepeljasto sivi, a ženke su najčešće smeđe. Na leđima imaju karakterističnu “cik – cak” liniju. Na vrhu njuške nalazi se mali roščić. Nije agresivan ali ako se uznemiri počinje siktati i pokušava pobjeći. Često ga je potrebno jako isprovocirati da bi ugrizao. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. Pošto se poskoci lako održavaju i razmnožavaju u zatočeništvu, oni se često koriste kao izvor otrova za proizvodnju antiseruma. Poskok se sreće u svim krajevima BiH do visine od 2000 m/nv.

Šarka ili riđovka

Šarka se nalazi u cijeloj Evropi. Duga je oko 60 do 80 cm, te također ima “cik-cak” liniju uzduž tijela i znatno je manja od poskoka. Glava joj je šira i oblija, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bjelom prugom uz rub gornje čeljusti. Šarka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 m/nv. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu. Otrov im snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka. Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje. Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali se ipak preporučuje liječnička pomoć.

Doktorica veterine za Hayat.ba: Šta učiniti ako sretnete zmiju, a šta ako vas ujede

Balkanski šargan

Ovo je najmanja zmija otrovnica u Evropi. Pretežno se hrani skakavcima. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva cik-cak šara. Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.