Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da on nema nijedan razlog da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović ne bude imenovan za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- Postoji problem što to nije po zakonu i procedurama. Najsretniji bih bio da to nije ispalo kako jeste, ali ja moram čuvati sebe jer sam dobio i prijetnje i tri krivične prijave ako dam saglasnost da će to ići. Došao sam iz mirne sredine, godinu i po dana ostalo mi je do penzije i ja zbilja želim samo poštivati zakon - naveo je Rimac.

Dodao je kako je o svemu upoznata i Vlada FBiH, ali da mu smeta što je uvijek spominje "kako ministar Rimac ne da".

- Vlada je na potezu, ne znam zašto ne radi. Ja sam potpisao i stojim iza toga. Razlozi zbog kojih je uskraćena prethodna saglanost, išlo se na brizinu, neorganizirano i nije bilo dogovora. Da se malo stalo na loptu, moglo je sve biti drugačije, da se ne ide u javnost. Sada je to već problem, otišlo se dobro, dobro u krivo i sad to treba ispravljati. Na koji način, ja u ovom trenutku ne znam. Pravnog načina da li ima ili nema, ali ja moram štititi sebe i zakon - rekao je Rimac.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović iz Praga je za portal Hayat.ba komentirao jučerašnje izjave ministra Rimca.

- Izjava je zabrinjavajuća jer ministar kaže da ne može pomoći bolesnima. Vlast je i odgovornost ne samo privilegija. Ne samo skupi automibili plaćeni tuđim parama, dnevnice, povremeno navraćanje na posao. Vlast je odgovornost prije svega. I volio bih da kaže ko mu je prijetio i zašto se toliko prepao I da... kakve dogovore i s kim želi. Valjda se o zakonu radi – poručuje prod. Gavrankapetanović.