U Bruxellesu je održan sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sastankom je u ime Evropske komisije kopredsjedavala Valentina Superti, direktorica za Zapadni Balkan u okviru Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, a u ime Bosne i Hercegovine Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI).

Na sastanku se govorilo o ispunjavanju ključnih prioriteta u okviru političkih i ekonomskih kriterija, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o finansijskoj pomoći Evropske unije.

Habota je u razgovoru za Hayat.ba istakla kako je ovo prvi sastanak nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za pristup pregovorima s Evropskom unijom.

-Ovo je dobra prilika da se pred objavu novog godišnjeg izvještaja Evropske komisije o BiH razmjene informacije o poduzetim aktivnostima, kao i o onome što bh. vlast treba uraditi da bi ocjene bile što pozitivnije - navela je direktorica Direkcije za evropske integracije.



Navela je i ključne zadatke za Bosnu i Hercegovinu.

Navela je i ključne zadatke za Bosnu i Hercegovinu.


-Ključna poruka Evropske komisije jeste da bh. vlasti trebaju nastaviti pozitivni zamah u provođenju reformi, koji je rezultirao zelenim svjetlom za otvaranje pregovora, a da bi Vijeće EU bilo u poziciji da usvoji pregovarački okvir s BiH, potrebno je da bh. vlast poduzme sve relevantne korake iz preporuke Komisije iz 2022. godine - kazala je Habota.


Ona je dodala kako je Evropska komisija pozdravila određene aktivnosti koje je BiH uradila, kao što je usvajanje nove strategije borbe protiv korupcije i nove strategije javnih nabavki.

-Komisija je kao korak koji je ključan za usvajanje pregovaračkog okvira s BiH označila, prije svega, usvajanje novog zakona o VSTV-u, zakona o sudovima BiH i poduzimanje odlučujućih koraka za jačanje prevencije i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Pozvala je vlast i na usvajanje zakona o graničnoj kontroli, te strategije upravljanja granicom - istakla je Habota.

Daljnji napredak potrebno je ostvariti najkasnije do objave novog godišnjeg izvještaja o BiH, koji se očekuje u oktobru, i koji će Komisiji biti prilika kako za novu ocjenu urađenog, tako i za eventualno predlaganje usvajanja pregovaračkog okvira s Bosnom i Hercegovinom.


(Dž. Sarić Kozić)