Turska aviokompanija AJet (AnadoluJet) od 7. oktobra počinje sa letovima sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za najveći turski grad Istanbul. Ova informacija je za Hayat.ba potvrđena iz nekoliko izvora.
Kako smo i najavili prije manje od mjesec, na Međunarodni aerodrom Tuzla stiže još jedna aviokompanija koja će povezati najmnogoljudniji kanton u Federaciji sa Gradom na Bosforu.
AJet će svoje operacije započeti 7. oktobra, a iz Tuzle za Istanbul letjet će svakakvog ponedjeljka. Prema najavama, AJet bi od narednog ljeta trebao s Međunarodnog aerodroma Tuzla letjeti i prema poznatoj turskoj turističkoj destinaciji Antaliji.

Ove informacije predstavljaju nastavak izuzetno dobrih vijesti za Aerodrom Tuzla, nakon perioda izazovnog poslovnog perioda Aerodroma uzrokovanog problemima u globalnoj avioindustriji.
Podsjećamo, prije samo nekoliko dana počela je prodaja karata aviokompanije Pegasus koji sa letovima Tuzla-Istanbul počinje 24. avgusta. Ova kompanija će letove imati subotom. A očekuje se da uskoro sa prodajom karata krene i AJet. Dolazak dvije značajne turske aviokompanije, Pegasusa i AJeta, na Međunarodni aerodrom Tuzla pozitivno će utjecati, osim na poslovanje, na imidž i vidljivost aerodroma.

Kako je za naš portal ranije izjavio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, Vlada na čijem je čelu strateški je pristupila iznalaženju rješenja i uspostavljanju partnerstava za stabilno poslovanje Tuzlanskog aerodroma. Iz nadležnog Ministarstva saobraćaja, kao i iz menadžmenta aerodroma, prethodnih mjeseci su informirali javnost o poduzetim aktivnostima koje bi donijele rast i razvoj, kako samog aerodroma, tako i Tuzlanskog kantona.
S obzirom na to da Tuzlanski kanton predstavlja industrijski centar Federacije i države Bosne i Hercegovine, ali da raspolaže i sa značajnim turističkim potencijalima, čini se da povezivanje Tuzle i Istanbula ima posebnu težinu i otvara nove prilike za razvoj privrede i poslovno povezivanje.

(S. Omerašević)