Tek od nedavno poznat kao most “Hercegovina” kod Počitelja a koji je dio autoceste na koridoru Vc između Budimpešte i Ploča bit će pušten za saobraćaj 4. septembra.

Za otvaranje do jučer u narodu poznatog kao počiteljski most vlasti planiraju tom prilikom organizirati veliku proslavu kojoj će u sklopu posjete BiH prisustvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

-Ništa tu ne bi bilo čudno da je Hrvatska npr. Izdvojila dio sredstava za izgradnju ove dionice. Ovako to neki vide tek kao obilježavanje teritorije jer pozivnice je diktirao Čović, a poslao Lasić, smatra Numanović, koji je po objavi scenarija otvaranja mosta odmah kontaktirao kolege iz Hrvatske koji su istakli da je krajnje neobično da Plenković dolazi i da govori, te da se takvo nešto ne radi. Pitao ih je i bi li bilo moguće da mi uradimo nešto slično, naprimjer, u Gunji.

-Naravno da je odgovor bio da je to nezamislivo i nemoguće. Ovo je dakle jedna u nizu podlih provokacija iz Zagreba. To je njihov neizgovoreni ali aktivan već godinama plan da se ovaj dio maksimalno pohrvati. Da to bude u svakom pogledu sastavni dio Hrvatske osim formalno. Jedino će postojati neka granica. Taj dolazak kao i cijeli scenarij je jedna provokacija na koju se ne smije pristati.

-Hrvatska nije učestvovala u gradnji mosta i dolazak Plenkovića je krajnje nepotreban. Otvaranje mosta treba upriličiti, ali tako da govornici na otvorenju budu osobe povezane s gradnjom i finansiranjem mosta, smatra dugogodišnja novinarka Amina Čorbo Zećo koja naglašava kako „most u pocitelju grade građani BiH jer će oni da vraćaju kredit od 101 milon eura koliko smo zaduženi. Dolazak Plenkovića na otvaranje ovog mosta. Evo sad se najavio ranije, a znamo da je samo upadao bez najava u BiH zapravo je poruka politike HDZ-a ali i Trojke koja je šutke pristala i prihvatila da na otvorenju mosta Počitelj bude pod zastavom HDZ-a.

I to ne pod zastavom Hrvata u BiH, nego onom HDZ-a BiH s obzirom na to da oni koji nisu pod istim kišobranom i nisu legitimni, dodaje.

-Dragan Čović svakim svojim potezom želi da na određeni način kroz svoju vladavinu u Hercegovini i u kantonima gdje su Hrvati većina da zapravo pokaže da tzv. Herceg Bosna živi, i ona suštinski i živi, to znaju Bosnjaci i Srbi koji naseljavaju ove kantone. Dakle, Čović ne krije svoju politiku. Najveći problem u svemu je što Trojka takvu politiku prihvata.

Na otvaranju 980 metara dugog mosta u okviru svečanog programa učestvovat će Hrvatska glazba Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč. A nakon obilježavanja teritorija, odnosno otvaranja mosta, on bi trebao biti u funkciji od 5. septembra u podne, a oni će od tog trenutka, kada putuju iz pravca Mostara prema Hrvatskoj, autocestom moći doći do graničnog prijelaza Bijača – Nova Sela i nastaviti putovanje autocestom Dalmatina.


(A. Husnić)