Kada su mu u petak počele stizati poruke prijatelja iz Mostara u kojima ga pitaju kako su mu roditelji, Jašar Begović iz Donje Jablanice nije znao zašto ga to ljudi pitaju.

Bio je na poslu u Dubrovniku i nije ulazio na društvene mreže, pa nije znao da je njegovo rodno mjesto zatrpano kamenjem i nanosima riječne bujice.

-Mene su prijatelji iz Mostara prvo kontaktirali, šalju mi poruke: “Kako su tvoji, šta ima? Nisam znao šta se dešava ovdje. Uspio me dobiti kolega koji je sa mnom radio. Pita me znam li išta o svojima - kaže Jašar.

-Ja svojim očima nisam mogao vjerovati šta se dešava. Dva dana sam mislio da sanjam, da ću se probuditi iz nekog košmara i da će sve biti uredu. Međutim. Ja sam u ovoj katastrofi izgubio majku, od kuće nije ništa ostlao. Otac je s lakšim povredama, ali je rastrešen - priča Jašar.

Od kuće u kojoj je živio sada nema nema ništa.

-Ništa materijalno nije ostalo. Raja mi je skupila odjeće, imam ja u Dubrovniku, ali nisam ponio. Sve nam je nestalo. Ja sam bukvalno sada beskućnik - kaže Jašar.

Zajedno sa ostalim spašenim i evakuisanim građanima njegov otac se nalazi u staračkom domu u kojem mu se pruža i ljekarska pomoć, piše Crna-hronika.

Nedugo nakon prvih poruka saznao je za katastrofu čije se razmjere još ne znaju.

-Kolega mi je rekao: u Jablanici je katastrofa, ima poginulih u Donjoj Jablanici more. Normalno, meni su se noge odsjekle. Kolega mi je rekao – sjedaj u auto i idemo. Bilo je 11 sati ujutru.

Sam dolazak do porodične kuće je bio otežan zbog odrona, kamenja, ali i zabrane prolaska automobilima pa je do porodične kuće jednim dijelom morao pješke.

-Ja sam kod amidže u malom stanu, nas šestoro. Oni mi ne daju da idem dalje, ipak smo familija - dodaje Jašar.

Za mnoge porodice pogođene poplavama do sada su pokrenute akcije prikupljanja novčanih sredstava. Ukoliko želite pomoći Jašaru da izgradi novi dom to možete učiniti na sljedeće načine:

UPLATE IZ BiH

Primalac: Jašar Begović

Broj žiro računa: 1995316059356812

UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

Swift code: ABSBBA22

IBAN: BA391995316059356812