Ni dvije prosječne plate u bh. entitetu RS ne mogu "napuniti" jednu sindikalnu potrošačku korpu. Uz ovakvu nemilosrdnu statistiku nabavka drva za ogrev i zimske odjeće i obuće predstavlja gotovo nemoguću misiju.

Kako će onda narod prezimiti zimu? Odgovor na ovo pitanje nude sve češće reklame za “čarobne” brze kredite, koje je lako dobiti, a teško vratiti.

– Naravno da takvi krediti vuku ljude u ponor, ali mnogi naprosto nemaju izbora. Ne zadužuju se građani iz hira, nego zbog krajnje nužde – kaže za Srpskainfo Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora.

Ona ističe da je i prethodnih godina penzionerima i radnicima koji rade za minimalac bilo teško pregurati zimu, ali da je sada situacija još gora.

– Većini naših sugrađana nije lako ni ljeti ni zimi, pogledajte samo koliko košta vekna hljeba od 600 grama, da ne spominjemo druge prehrambene proizvode. Kada u takvoj situaciji treba iskeširati 1.300 KM za deset metara izrezanih i iscijepanih drva, jasno je da su jedini izlaz nepovoljni mikrokrediti – kaže Marićeva.

Kako preživjeti zimu? Potrošačka korpa skoro 3.000 KM, metar drva 130 maraka, građani u dugovima

Potrošačka korpa od skoro 3.000 KM je, dodaje naša sagovornica, nedostižna za 80 posto porodica u RS.

– Teško je reći šta je, u ovakvoj situaciji, najveći izazov pred nadolazeću zimu. Nekom je to nabavka ogreva, nekom odjeća i obuća za djecu koja idu u školu, nekom troškovi za sina ili kćerku studenta, a penzionerima je teško čak i da plate lijekove – kaže Murisa Marić.

Iako imamo navodno besplatno zdravstvo, mnogi lijekovi se plaćaju, a javne zdravstvene ustanove često nemaju aparate potrebne za dijagnostiku, pa su pacijenti primorani da plaćaju skupe preglede u privatnim ordinacijama.

I akcije, koje je pokrenula Vlada RS, nisu, kaže, dale rezultate, kakve su građani očekivali.

– Ograničenja marži i sa njima povezana neznatna sniženja poslužila su više za privlačenje kupaca, nego kao istinska pomoć potrošačima – kaže Murisa Marić.

Ipak, napominje ona, nijedan tržni centar se nije zatvorio, jer smo mi siromašno, ali ipak potrošačko društvo.

Kako preživjeti zimu? Potrošačka korpa skoro 3.000 KM, metar drva 130 maraka, građani u dugovima

– I ono malo proizvodnih preduzeća, koje ovdje imamo, otvorile su strane kompanije, da bi im naši radnici radili za minimalac od 450 evra, iste one poslove koje bi oni u EU plaćali najmanje 15 evra na sat. To je ogromna razlika. Istovremeno, mnogi su proizvodi široke potrošnje, u Njemačkoj recimo, jeftiniji nego kod nas – kaže Murisa Marić.

Ona zaključuje da je prava misterija kako ljudi uopšte preživljavaju u ovakvim uslovima.

– Vjerujem da ćemo mi poslužiti kao model za naučna istraživanja, kako smo uopšte prebrodili krizu i tranziciju, koja traje već 25 godina – zaključuje Murisa Marić.