Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica govoreći, u emisiji 'Slučajevi X' Hayat TV, o preventivnim mjerama koje poduzima Uprava policije MUP-a KS na smanjenju kriminala, te općenito podizanju osjećaja sigurnosti građana, kazao je da se u prosjeku u Sarajevu izvrši svakog dana jedna racija.

- Najneposredniji vid za borbu protiv kriminaliteta jeste racija. U prvih pet mjeseci ovih godina je vršena u gotovo 200 objekata. 200 racija je vršeno kao preventivni način borbe protiv kriminaliteta. Oduzeta su moguća sredstva za izvršenje krivičnih djela, kao što su vatrena oružja, bombe, ali i određena količina narkotika. Povodom tih aktivnosti, ne možemo izraziti potpune efekte koji se postižu tim postupanjem. Na taj način se prevenira veliki broj krivičnih djela za koja ne možemo dokazati da bi bila izvršena, ali su prisutna u našoj statistici. Svake godine imamo sve manje krivičnih djela, posebno krivičnih djela protiv imovine, razbojništva... Dakle, ono što je izazov to jesu pucnjave koja imamo povremeno. Donijeli smo strateške dokumente za borbu protiv zloupotrebe droga. To je na neki način uzdrmalo ovo narko podzemlje. Vidljiva je manifestacija na ovaj način – rekao je Katica.

Dodao je da je među najvećim prioritetima policije borba protiv saobraćajne delikvencije. Podsjetio je i na brojne mjere koje su poduzete s ciljem povećanja sigurnosti građana u Sarajevu.