Kako se može tumačiti skrušena i pomirljiva izjava Milorada Dodika dan nakon posjete direktora CIA-e Bosni i Hercegovini, a potom i Srbiji i Kosovu, te da li se i kada mogu vidjeti rezultati poruka koji su evidentno jasno prenjete političkim akterima u regionu su teme za našeg večerašnjeg gosta.

„Interesantno je da to bila gotovo nenajavljena posjeta koja je prije dva dana započela u Sarajevu da bi se nastavila u Beogradu, a evo je danas direktor CIA-e bio u posjeti i Prištini. To sve govori o vrlo važnom interesovanju američke administracije za cijeli region koji evidentno ima mnogo nakupljenih problema, ne samo na relaciji Beograd – Priština i Beograd- Sarajevo. Izvjesno je i da je stigao sa određenim ciljem i da je prenio poruke koje jasno nisu u potpunosti iskomunicirane u javnosti ali su vjerujem direktno prenesene u skladu sa američkim interesima. Došlo je vrijeme da se promijene poltike ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego još više unutar srbijanske politike na način da se konačno zatvore svi turbulentni politički procesi koji kontinuirano opterećuju region zadnjih 30 godina. Mislim da ćemo brzo vidjeti da će doći do promjena i ja sam optimista da sa ovom posjetom završavamo stranicu tih pogubnih političkih uticaja koji se reflektuju na Bosnu i Hercegovinu“ optimistično analizira posljednice posjete generalnog direktora CIA-e Burnsa Bosni i Hercegovini i dijelu regiona Miro Lazović.

Lazović za Hayat: Optimista sam nakon posjete direktora CIA-e

Miro Lazović također skreće pažnju na još jednu posjetu sa identičnim adresama koja se događala tokom ove sedmice a koja je izazvala manje medijskog interesa:

„Zanimljivo je da je u Sarajevu i u Beogradu bio također prije dva dana pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Boris Ruge koji je i politički savjetnik za politička i sigurnosna pitanja i sigurno je za očekivat da su njih dvojica u koordinisanom odnosu poslali određene poruke i Sarajevu i Beogradu. U tom smislu treba posmatrati i izuzetno pomirujuće izjave Milorada Dodika jer mu je izvjesno Željka Cvijanović kao član Predsjedništva prenijela poruke sa tog sastanka pa je jučer Dodik bio neki drugi Dodik i djelovao je vrlo umirujuće i miroljubivo. U tom smislu njegova izjava da priznaje državni suverenitet BiH je za mene nova jer to znači da priznaje državne vlasti institucija i zakona koji se donose u institucijama Bosne i Hercegovine što je dosad nailazilo na otpor i na blokadu iz RS ponajviše u odnosu na Ustavni sud. Dalje, ta izjava je simptomatična i upućuje na to da su direktne odluke poslane RS-u i Miloradu Dodiku i da je potrebno da prestane sa secesionističkom politikom a i sa blokadama koje vode Bosnu i Hercegovinu dalje od EU i NATO-a“, napominje Miro Lazović.

Pogledajte cijeli intervju i saznajte i kako Miro Lazović procjenjuje političku jesen u Bosni i Hercegovini i predstojeće lokalne izbore.