U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, u zrak su pušteni golubovi pismonoše, javlja Anadolu.

Na ovaj način je iz Potočara poslana poruka mira i zajedništva te je odata počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) Sarajevo i ovu, 29. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježilo je memorijalnim letom golubova.

"Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Sarajevo od 2007. godine tradicionalno dolazimo ovdje i puštamo golubove iz Potočara. Na taj način želimo odati počast žrtvama i da pošaljemo poruku mira, jer golub je simbol mira. Oko 320 golubova pušteno je danas u Potočarima. Oni lete kući. Let traje do sat vremena", naveli su iz EDZUP-a.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica bit će ukopano 14 žrtava genocida u Srebrenici. Među 14 žrtava nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Memorijalni let za žrtve genocida u Srebrenici: U Potočarima pušteno oko 320 golubova
Memorijalni let za žrtve genocida u Srebrenici: U Potočarima pušteno oko 320 golubova

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Memorijalni let za žrtve genocida u Srebrenici: U Potočarima pušteno oko 320 golubova

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.