Prilikom pisanja teksta deklaracije svesrpskog sabora, koji je održan danas u Beogradu, prihvaćeni su i stavovi iz manjeg bh. entiteta RS jer Srbija nije baš upućena u sve što se dešava na tom prostoru. Ovo je danas izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istakao je kako je za Srbe važno ovo saborovanje čiji je cilj poboljšanje ekonomske situacije koja je srpski nacionalni interes. Na ovu temu smo razgovarali sa Jahja Muhasilovićem, profesorom geopolitičkim analitičarem, u našoj emisiji '7plus' i Aleksandrom Popovom, Direktorom centra za regionalizam iz Novog Sada.

-Srbiji ne prijeti niko. Taj narativ koji egzistira na Balkanu animira strah kod srpskog naroda. Ovo podsjeća na narativ iz 80-ih godina kada su se plasirali određeni mitovi o šiptarskom separatizmu i stvaranju islamske države. Riječ je o velikosrpskom saboru koji relativizira ovu ideju. U isto vrijeme spominju mir i razdruživanje. Mislim da je u ovom slučaju posrijedi udruživanje Srbije i RS. Ono što srpski političari koriste je i stvaranje nepostojećih neprijatelja. U ovome učestvuje, pored političara, i SPC čime Srbija dokazuje da je glavni generator nestabilnosti na Balkanu– govori Muhasilović.

Popov smatra da je cilj saborovanja okupljanje Srba oko plemeskih vođa koji će da odlučuju o njihovoj sudbini te da su nacionalizam i populizam plodno tlo kada se pojavi neki problem za koji se nema rješenja.

-Govorili su da je ovo odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici a to je velika prodaja magle. Cilj je da se svi Srbi okupe oko svojih plemenskih vođa i da oni budu ti koji će odlučivati o našoj sudbini. Odakle potiču svi ti narativi o ugroženosti koji nailazi na plodnost u cijelom regionu. Kada ima neki problem, onda se poteže za nacionalizmom i populizmom. Isto se dešavalo 90-ih. Suština je da oni koji nisu za sabornost oni su izdajnici. To daje alibi vođama da na tome grade priču i homogenizuju biračko tijelo što oni misle da je dobitna kombinacija. Sve je ovo upućeno domaćoj javnosti ali i da se pokaže Zapadu jedinstvo srpskog naroda – ističe Popov.

Milorad Dodik je najavio da se Dan manjeg bh. entiteta RS neće više obilježavati 9. januara nego 15. februara kada se obilježava Dan državnosti Srbije. Muhasilović ističe da je nezamislivo da se na ovaj način povezuje entitet RS sa onima koji su napadali BiH ’90-ih.

-Šalje se takva poruka da Dodik krši na ono na šta se poziva, Dayton. Ne možete povezivati njegov dan sa onima koji su susjedi ali i koji su učestvovali u dešavanjima ’90-ih. Ovo treba da ispituje i Ustavni sud ali vidimo da i on politički preživljava. Institucije su infiltrirane od destruktivnih, separatiskičkih struktura. On nam odvlači pažnju od infiltriranja svojih ljudi odanih Beogradu u institucijama BiH. On će na taj način okupirati insititucije BiH. To je politika udruživanja a ne razdruživanja. Na ovo se može jedino odgovoriti proaktivnoim politikom – navodi Muhasilović.

Prije održanog sabora Dodik je bio u posjeti Vladimiru Putin. Popov ističe da je to samo priča za narod te da ove posjete više donose koristi Putinu nego njegovim partnerima u regionu.

-Evropa nam je blizu a Rusija daleko. Sve je to priča za narod da nas Putin podržava jer će nas Rusija zaštiti. Njemu je važno da se skrene pažnja sa onoga šta se dešava u Ukrajini. Ne može dobiti nšta od Putine nego Putin dobija time da destabiluzuje i Evropu. Da je BiH funkcionalna država, onda ne bi plemenske vođe ne bi radile ono što rade. Dayton nije mogao da obezbijedi trajan mir. Pošto su kreatori Daytona bili tada svjesni toga, mogli su promijeniti BiH i napraviti funkcionalnu državu. Na ovaj način, i susjedi mogu da destabilizuju situaciju u BiH – govori Popov.