Regres, odnosno naknada za godišnji odmor, u FBiH je jasno definiran kao sredstva namijenjena podmirivanju troškova odmora koje zaposlenik ima kao povećane troškove tokom korištenja godišnjeg odmora. Svaki zaposlenik koji stekne uslove za korištenje godišnjeg odmora također stječe uslove za regres. Međutim, Zakon o radu FBiH ne propisuje izričito pravo na regres.

Prema Općem kolektivnom ugovoru za teritorij FBiH, granski kolektivni ugovori mogu regulirati uslove i visinu regresa, pod uslovom da poslodavac prethodnu poslovnu godinu nije završio s gubitkom. Ako granski kolektivni ugovor ne postoji, pravo na regres reguliše se pojedinačnim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Regres se može isplatiti u bilo kojem iznosu, ali iznos do 50% prosječne neto plate isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca prije isplate je neoporeziv. Za one koji su regres isplatili tokom ovog mjeseca, neoporeziv iznos bio bi 669 KM. Iznos preko neoporezivog podliježe oporezivanju kao plata.

U državnom i javnom sektoru, regres je često ugovoren kolektivnim ugovorom.

Na ljetovanje sa debljim novčanikom: Evo ko sve može računati na isplatu regresa

Na primjer, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku da visina regresa za godišnji odmor zaposlenima u institucijama BiH ostane 450 KM. U privatnim firmama, isplata regresa ovisi o poslodavcu, a neke firme nagrađuju radnike iznosom većim od neoporezivog.

Sindikat naglašava da se regres lakše ugovara u privatnim firmama koje imaju sindikalne predstavnike i jasno definisan kolektivni ugovor.