Sastojci:
500 gr faširanog mesa
100 gr sredine hljeba (natopljenog mlijekom)
1 veća glavica crnog luka
1 čehno bijelog luka
1 jaje
vegeta, so, biber, malo mljevene ljute paprike
prezla ili griz po potrebi
Paradajz sos:
2 glavice crnog luka (oko 100g)
1 čehno bijelog luka
Priprema:
1. U dubljoj šerpi, na zagrijanom ulju propržiti crni luk. Dodati sitno isječeno čehno bijelog luka i narendanu mrkvu. Dinstati 5 minuta pa dodati sok od paradajza. Promiješati, dodati 3 kašike brašna, umiješati ih, pa naliti vodu. U sos dodati i kašičicu šećera kako ne bi bio kiseo zbog soka od paradajza. Ostavite da se krčka dok vi radite dalje.
2. Luk za ćuftete (i crni i bijeli) sitno isjeckati i propržiti na vrelom ulju. Propržen luk ostaviti da se malo prohladi, a onda ga ocijediti od ulja. Za to vrijeme, natopiti 100 gr sredine hljeba mlijekom (najviše 1 dl).
3. Meso, umućeno jaje, ocijeđen luk, ocijeđen hljeb i začine umijesiti rukom. Ukoliko smjesa nije dovoljno gusta, dodati prezle ili griza.
4. Nauljenim rukama praviti ćuftete i ređati ih u nauljen pleh. Peći 20 minuta na 200 stepeni.
5. Ćuftete ubaciti u sos i kuhati 10 do 15 minuta.
6. Poslužiti uz pire krompir, tjesteninu i sl.
Prijatno!