Kocke za supu od povrća možete i sami napraviti i to vrlo lako. Poenta je da ne morate da ih trošite samo za supe, već i za variva, sosove ili neka druga "jela na kašiku".
Sastojci:
2 tikvice
2 glavice luka
4 čehna bijelog luka
2 krompira
3 mrkve
3 stabljike celera
gomila svježeg peršuna
2 kašike ulja
100 g morske soli
Priprema:
Pažljivo očistite i operite povrće. Krompir ogulite, a mrkvu kada očistite možete da isperete pod mlazom tople vode i sve vrste povrća osušite papirnim ubrusom.
Sve povrće isjecite na kockice, što manje to bolje, jer će se brže kuvati. Dok pripremate preostale sastojke, isjeckani krompir stavite u posudu sa vodom, pa sitno isjeckajte bijeli luk i peršun. U veći lonac sipajte ulje i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta, a zatim dodajte ocijeđeni i osušeni krompir i kuhajte nekoliko minuta dok ne omekša, najviše pet minuta.
Dodajte preostale sastojke, osim peršuna, i dobro promiješajte. Poklopite i kuhajte dok povrće ne omekša, na nekih 20 minuta uz povremeno miješanje.
Posolite i dobro promiješajte, pa kuvajte bez poklopca još 15 do 20 minuta, povremeno miješajući.
Kuhano povrće izblendajte u gust pire pa dodajte peršun. Kada sve bude spremno, možete ih zamrznuti ili napraviti prah od njih, mada ih možete čuvati u frižideru, prenosi "Ona".