Prepuna esencijalnih vitamina, minerala i fitokemikalija, cvekla nas štiti od anemije i neurodegenerativnih bolesti, dok naše srce posebno uživa u njenim dobrobitima. Nažalost, često je zaboravimo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Ovo korjenasto povrće obiluje manganom, folnom kiselinom, željezom, bakrom, kao i vitaminima C i B3, čineći je pravim saveznikom našeg zdravlja.

Anemija

Zahvaljujući visokom sadržaju željeza, folne kiseline i vitamina C, cvekla se smatra osobito učinkovitom u borbi protiv anemije. Pregled literature iz 2022. pokazao je da konzumacija cvekle značajno povećava razine hemoglobina, nudeći pritom nefarmakološki tretman za anemiju. Još jednom studijom utvrđeno je da sok od cvekle poboljšava razine hemoglobina i hematokrita kod trudnica, pri čemu ključnu ulogu igra visok sadržaj folne kiseline.

Ne zaboravite na snagu ovog povrća: Hrani crijeva, jača srce i pomaže u borbi protiv anemije

Sportska učinkovitost

Cvekla je bogata nitratima koji poboljšavaju sportsku izvedbu. Prema sistemskom pregledu objavljenom u časopisu Nutrients, ispijanje soka od cvekle može poboljšati kardiorespiratorne performanse, poboljšati sportsku učinkovitost i smanjiti osjećaj iscrpljenosti. Za najbolje sportske rezultate, preporučljivo je popiti sok od cvekle dva do tri sata prije aktivnosti za postizanje optimalne razine nitrata u krvi.

Snižava pritisak

Osim sportske učinkovitosti, nitrati su se pokazali odličnim i za zdravlje srca. Kada se pretvore u dušikov oksid, nitrati pomažu proširiti krvne žile i smanjiti povišeni krvni pritisak.

Protuupalna svojstva

Ovo je korjenasto povrće važno i u borbi protiv upale. Naime, pokazalo se da betalaini u cvekli (fitonutrijenti koji daju pigment) imaju snažna protuupalna svojstva. U kombinaciji s visokim razinama antioksidansa cvekla je odlična saveznica u borbi protiv oksidativnog stresa kojeg povezujemo s nizom hroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes.

Ne zaboravite na snagu ovog povrća: Hrani crijeva, jača srce i pomaže u borbi protiv anemije

Prijateljica crijeva

Zdravlje počinje u crijevima, istinita je rečenica koju malo malo čujemo. Sadrže crijevnu mikrobiotu, koja ima ključnu ulogu u imunitetu, probavi i općem zdravlju. Tu uskače cvekla koja ima odličan izvor dijetalnih vlakana. Znamo da su ona važna u našoj prehrani, a poznata nam je i činjenica kako baš njih premalo unosimo u tijelo. Osim toga, vlakna imaju ključnu ulogu zdravlju probavnog sustava jer hrane dobre crijevne bakterije, štite od gastrointestinalnih bolesti i pomažu kod zatvora.
Kako je pripremiti

Unatoč tome što je u našim krajevima cvekla najčešće korištena kisela, kao zimnica, uz malo mašte, ovo povrće možete koristiti na još puno drugih načina. Možete je konzumirati sirovu, pečenu, kuhanu na pari ili kao sok.

Štapići od cvekle

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i protvan u koji ćete staviti cveklu obložite papirom za pečenje.

2. Cveklu ogulite i narežite na štapiće.

3. Štapiće stavite u posudu, pokapajte je maslinovim uljem i začinite solju i crnim biberom te začinima po želji. Pomiješajte da se sve sjedini i prebacite štapiće na protvan.

4. Pecite 30 do 35 minuta ili dok ne omekša.

5. Ostavite cveklu oko pet minuta da se ohladi, a zatim je poslužite uz omiljeno glavno jelo ili je jedite samostalno kao grickalicu.