Ukupni krediti domaćim sektorima krajem augusta ove godine iznosili su 25,05 milijardi KM, te su u odnosu na prethodni mjesec povećani za 34,9 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Tako je za mjesec dana registrovan rast kredita samo kod stanovništva, i to za 78,7 miliona KM.

"Kod ostalih sektora zabilježeno je smanjenje kreditnog rasta, i to kod vladinih institucija za 8,4 miliona KM (0,7 posto), nefinansijskih javnih preduzeća za 15,3 miliona KM (2,6 posto), privatnih preduzeća za 19,8 miliona KM (0,2 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 0,4 miliona KM (0,1 posto).

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u augustu 2024. godine iznosila je 9,6 posto, nominalno 2,2 milijarde KM. Godišnji rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 1,04 milijarde KM (9 posto), kod privatnih preduzeća za 963,6 miliona KM (10,2 posto), kod vladinih institucija za 158,2 miliona KM (13,7 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 55,1 milion KM (24,5 posto). Smanjenje kreditnog rasta na godišnjem nivou zabilježeno je kod nefinansijskih javnih preduzeća za 19,4 miliona KM (3,3 posto)", navodi se u podacima Centralne banke BiH.

Dalje se navodi da su ukupni depoziti domaćih sektora krajem augusta iznosili 32,65 milijardi KM, te su u odnosu na prethodni mjesec povećani za 138,5 miliona KM (0,4 posto).

"Povećanje depozita na mjesečnom nivou registrovano je kod sektora stanovništva za 153,2 miliona KM (0,9 posto), kod privatnih preduzeća za 48,4 miliona KM (0,6 posto) i kod nefinansijskih javnih preduzeća za 36,7 miliona KM (1,9 posto). Depoziti su smanjeni kod vladinih institucija za 87,1 milion KM (2 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 12,7 miliona KM (0,7 posto).

Godišnja stopa rasta ukupnih depozita u augustu 2024. godine iznosila je 7 posto, što je u apsolutnom iznosu 2,14 milijardi KM. Godišnji rast depozita registrovan je kod sektora stanovništva za 1,43 milijarde KM (9,3 posto), kod privatnih preduzeća za 830,8 miliona KM (12,2 posto), kod nefinansijskih javnih preduzeća za 96,9 miliona KM (5,1 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 40,4 miliona KM (2,2 posto). Depoziti su na godišnjem nivou smanjeni kod vladinih institucija za 257,4 miliona KM (5,7 posto)", stoji u podacima Centralne banke BiH.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, istakao je da iz godine u godinu ukupan procenat nenamjenskih kredita u BiH raste, dok namjenskih kredita opada.

"I to je trend koji je već dugo prisutan u BiH. Namjenski krediti koji se obično dižu za kupovinu stana ili novog automobila su rjeđi, dok se ovi nenamjenski sve češće uzimaju za golo preživljavanje, ili u najboljem slučaju za renoviranje stanova i kuća", naveo je Arnautović.

On je dodao da je jesen vrijeme ekspanzije nenamjenskih kredita.

"Spremanje djece u školu, nabavka zimnice i ogreva su ono na šta se ti krediti uglavnom troše i ti se krediti obično dižu na 12 mjeseci - do sljedeće jeseni. Ono što postaje sve više zabrinjavajuće je da su za tu vrstu kredita sve više zainteresovani i građani sa natprosječnim primanjima, što većinu bh. potrošača dovodi u začarani krug preživljavanja jedne godine bez mogućnosti da se nešto uštedi ili unaprijedi kvalitet života.

Oni koji su na ljetovanje išli na kredit (a takvih je iz godine u godinu sve veći broj) sad su sigurno morali dići i jesenji kredit tako da su u još težoj situaciji. A kako nam se bliži zima i novi najavljeni val poskupljenja - za ogroman broj građana kredit postaje jedina nada za preživljavanje", naglasio je Arnautović za Nezavisne novine.