Nakon objave naše priče o ugroženosti Bošnjaka u institucijama BiH, javili su se i oni koji svjedoče kršenju Ustava i Zakona, tvrdeći i potkrjepljujući dokazima da se imenovanja u državne institucije vrše kršenjem Ustava, Zakona a sve na štetu Bošnjaka. Pozivaju i one koje govore suprotno da javnosti dokumentovano prilože dokaze – koje su to Bošnjaci pozicije prepustili. Mi vam donosimo novu priču, a priča je ta da su Hrvati mnogo više zastupljeniji nego što im to državnim prpisima pripada. Štaviše, Hrvati ali i Srbi, mnogo su više zastupljeni na rukovodećim pozicijama od Bošnjaka. Ko je svjesno kršio Ustav i Zakone?

Vijeće ministara je u posljednjih godinu dana imenovalo direktore i zamjenike državnih institucija. Prema relevantnim podacima koji su u posjedu Hayat TV-a, Vijeće ministara je izvršilo imenovanja suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i zakonima Bosne i Hercegovine, jer od 28 pozicija direktora i generalnog sekretara, imenovano je svega šest Bošnjaka, Srba 12 i Hrvata 10 Bošnjacima je pripalo 8 pozicija manje od broja koji im pripada po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, Srbima je pripalo više pozicija 3,4 , Hrvatima više pozicija 5,7.
- Pošto sam gledao press Trojke, gdje je tamo neki Konaković govorio da su oni vratili neke agencije, 12-12-12, ja ga javno pozivam da izađe u javnost i da objasni kojih je to 12-12-12 agencija, vjerovatno misleći da je pripalo 12 bošnjacima, 12 srbima i 12 hrvatima, i da je to sve tako, a nije, ja ga pozivam da izađe i objasni javnosti, i pozivam ga da prestane obmanjivanjem javnosti - kaže Džemal Smajić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

'Obespravljeni' Hrvati najmnogobrojniji u institucijama BiH

Prelazimo na imenovanja zamjenika direkora. Vijeće ministara je i ovdje izvršilo imenovanja suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i zakonima Bosne i Hercegovine, jer od 13 pozicija zamjenika direktora, imenovano je svega četiri Bošnjaka, Srba pet i Hrvata četiri. Bošnjacima je pripalo 38,7 posto pozicija manje od broja koji im pripada po Ustavu i Zakonima Bosne i Hercegovine, Srbima je pripalo više pozicija za 25 posto i Hrvatima više za 99 posto. Navedena imenovanja zamjenika direktora institucija Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je moralo realizirati u skladu sa nacionalnom strukturom prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini.


- Mislim da to nije dobro, bez obzira koji je narod u kojem trenutku oštećen i da tu treba dovest, što kod nas ljudi kažu stvari u mjeru, da zaista po popisu iz 91, a vidim oni nekad koriste 91 a nekad 2013, kako kome šta odgovara on tako radi - tvrdi Zlatko Miletić delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Jedna od najvažnijih državnih institucija je Uprava za indirektno oporezivanje. Iz ove tabele jasno se vidi da je broj Bošnjaka uposlenih u ovoj instituciji manji za 207. Procentualno gledajući, Hrvata je zaposleno više za skoro 40%, Srba 22%. Bošnjaci su u deficitu za skoro 20%.

'Obespravljeni' Hrvati najmnogobrojniji u institucijama BiH


- Ako se ide u pravcu diskrepancije to mora stati, zakon se mora poštovati, ja mogu obećati da ću se posebno posvetiti načinu imenovanja i da li se narušava ta vrsta zakonske obavezne proporcionalnosti na nivou Vijeća ministara - obećava Denis Zvizdić dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Slijedom svih relevantnih podataka, sasvim je jasno da se Vijeće ministara nije vodilo niti Ustavom niti zakonom, te su u skladu sa kršenjem i jednog i drugog, imenovali direktore i zamjenike na štetu Bošnjaka. Posebno je porazna činjenica što su sva imenovanja potvrdili i predstavnici Bošnjaka, odnosno stranaka Trojke.

(E. Ahmetašević)