Hrvatska policija otkrila je podumklog lopova koji je koristio uređaj za elektronsko ometanje daljinskog zaključavanja te iz tri automobila ukrao hiljade eura.

-Sumnja se da je muškarac (64) tokom jula na području Donjeg Desinca koristeći uređaj za elektronsko ometanje zaključavanja vozila onemogućio zaključavanje privatnih automobila te iz njih ukrao novac i razne stvari.

Tako je 2. jula na području Desinca, koristeći taj uređaj, onemogućio zaključavanje parkiranog Mitsubishija mađarskih oznaka, vlasništvo mađarskog državljanina (79), te prišao vozilu i ukrao nekoliko hiljada eura.

Oprez! Lopovi imaju novu tehniku, specijalnim uređajem ometa zaključavanje automobila

Na istom području 16. jula u jutarnjim satima na isti način onemogućio zaključavanje parkiranog opela zagrebačkih oznaka, vlasništvo 43-godišnjakinje, te iz vozila ukrao nekoliko hiljada eura.

Potom je 26. jula u popodnevnim satima koristeći isti uređaj onemogućio zaključavanje mercedesa austrijskih oznaka, vlasništvo 42-godišnjakinje, te iz otključanog vozila ukrao nekoliko stotina eura i dokumente.

U utorak policijski službenici iz Jastrebarskog su u osobnom automobilu vw golf zagrebačkih oznaka kojim se koristi osumnjičeni obavljenom pretragom pronašli uređaj za elektronsko ometanje zaključavanja vozila.

Materijalna šteta počinjena kaznenim djelima iznosi oko 4300 eura. Nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena prijava - rekli su u četvrtak u zagrebačkoj policiji.