Otprilike trećina proizvedene hrane u svijetu završava kao otpad, što znači da se ugrubo baci 2,5 milijardi tona hrane svake godine.

U nastavku donosimo vrste hrane koje treba baciti nakon što rok istekne.


Umaci i namazi

Ponekad se čini da senf i kečap mogu trajati vječno, ali to što ih čuvamo u frižderu ne znači da su zaštićeni od bakterija. Također, rok trajanja smanjujemo i tako da primjerice, dok radimo sendviče uronimo nož u umak, razmažemo ga i vratimo nož natrag u posudu.

Primijetite li da voda pluta na površini namaza ili se boja promijenila, bacite umake i namaze bez obzira na to koliko su vremena proveli u hladnjaku.


Salate od ribe, mesa…

Bilo pakirane ili domaće, salate od mesa, krumpira, ribe ili jaja uvijek treba baciti ako im prođe rok trajanja.

Domaća salata od tune pod uslovom da je odmah nakon pripreme stavljena u frižderu može u njemu stajati tri do pet dana prije nego što se počne kvariti.

Imajte na umu da takva jela ne smiju biti na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Svježi sokovi

Svježe, neobrađene sokove koji su popularni među onima koji brinu o zdravlju, najbolje je popiti što prije nakon kupnje.

Za razliku od tipičnih prerađenih sokova koji prolaze pasterizaciju kako bi se uništile štetne bakterije i produžio rok trajanja, prirodni sokovi lako nakupljaju bakterije.

Neki hladno prešani sokovi mogu trajati zatvoreni i 30 dana, a obično ih treba potrošiti u roku od četiri dana. Želite li im produžiti rok, možete ih prije toga zamrznuti.

Svježe meso i riba

S mesnim proizvodima treba biti posebno oprezan kada je riječ o čuvanju i rokovima trajanja. Ako nećete u dan ili dva nakon kupovine pripremiti kupljeno meso, najbolje ga je odmah zamrznuti.

Svježu ribu u frižderu se preporučuje čuvati samo jedan dan, piletinu i puretinu do dva dana, a svinjetinu i govedinu od tri do pet dana. Kuhano ili pečeno meso najbolje je potrošiti unutar tri dana.

Mljeveno meso najbrže se kvari, a osobito s njim treba biti oprezan ljeti, pa ga se preporučuje potrošiti odmah nakon kupnje.

Lisnato povrće

Kupujete li matovilac, rikolu ili neko drugo zeleno lisnato povrće u pakiranjima, mudro je držati se roka trajanja – jer može sadržavati bakterije poput E. coli.

Čak i ako na pakiranju piše da je povrće prethodno oprano, ako ste u prilici, ipak ga operite, za svaki slučaj.