Mladolikost i nametnuti standardi ljepote postali su imperativ modernog načina života U težnji da se to dostigne, svi prvo posegnu za aplikacijama za uređivanje fotografija. I tako je cjelokupno ljudsko društvo postalo opsjednuto sopstvenim izgledom.

Vrlo često, savršentvo na društvenim mrežama pretapa se u nezadovoljstvo u stvarnom životu te se sve više ljudi odlučuje za odlazak kod plastičnog hirurga.

Grudi, nos, uši...

Plastična hirurgija je napredovala, a zahtjeve za uljepšavanjem imaju i muškarci i žene.

-Žene se najčešće odlučuju za povećanje, podizanje, smanjivanje grudi. S druge strane, muškarci traže operaciju nosa, balans lica s ušima, smanjivanje ''ženskih grudi'' i liposukciju – kaže dr. Reuf Karabeg za Hayat.

Pitali smo plastičnog hirurga: Šta najčešće operišu žene, a šta muškarci?

Bez obzira na estetsku potrebu, mnogim od ovih zahvata prethode zdravstveni problemi. Npr. žene koje imaju veći obim grudi prinuđene su na operaciju zbog problema s kičmom.

Značaj plastične hirurgije

Iako su kozmetičke ili estetske operacije najčešći vid plastične hirurgije, plastična hirurgija, sama po sebi, ne mora uvijek imati kozmetičku podlogu i može uključivati različite tipove rekonstruktivne hirurgije i tretman opekotina.

-Ono čime se plastični hirurzi bave su i rekonstrukcija postratnih defekta (amputirane ruke, noge, prsti), zatim tretman opekotina, rekonstrukcija dojki ako su obje odstranjene – kaže dr. Karabeg.